Könyvtárhajó szállít könyveket a Stockholm szigetcsoportra

Written by on 2019. 08. 18

Évente kétszer fut ki a svéd könyvtárhajó. Az úszó intézmény Stockholm szigetcsoport távolabb fekvő tagjainak lakóihoz szállít olvasnivalót.

Svédország és Norvégia a legtöbbet olvasó nemzetek között van. Számos újság és közkönyvtár működik, de arra is ügyelnek, hogy az itt élők rendelkezzenek számítógépes hozzáféréssel, és az oktatási anyagok is eljussanak hozzájuk. Ennek a hozzáférhetőségnek a biztosítása azonban esetenként nehézségekbe ütközhet, például azok számára, akik a Stockholm-szigetcsoport távolabbi tagjain élnek. Ez Svédország legnagyobb szigetegyüttese, míg a Balti-tenger második legnagyobbja. A kérdés megoldására a Stockholmi Könyvtár Ellátó évente kétszer egy hétre bérel egy hajót, és könyveket szállít a 23 lakott szigetre. Minden tavasszal és ősszel közel 3000 kötettel megrakva végighajóznak Stockholm keleti tengerpartján, mint valami vízi könyvtár.

Kikötés után a helyiek a fedélzeten visszahozhatják a korábban kikölcsönzött könyveiket, és újakat vihetnek el helyettük. Sőt arra is van lehetőség, hogy köteteket kérjenek a legközelebbi alkalomra. Amint befejeződött a kölcsönzés, a hajó felszedi a horgonyt és továbbhalad a következő kikötőbe.

A svéd könyvhajó 1953 óta működik, miután az illetékesek – felmérve a lehetőségeket – túl drágának találták azt, hogy helyi könyvtárakat hozzanak létre a szigeteken. A járat próbaútja nagy médiavisszhangot kapott, és még egy rövidfilmet is forgattak róla, amit az 1954-es könyvhéten mutattak be. Az úszókönyvtárak bevezetése óta hat hajó szolgált már erre a célra. A Rödlöga 2016 ősze óta szállítja a köteteket a szigetekre.

Nem Svédország az egyetlen, ahol könyvhajó közlekedik. Norvégiában 1959-ben indult egy hasonló program. Az Epos nevű hajó kifejezetten erre a célra épült. Már 1963 óta hajózik Norvégia szerte, és tesz meg két utat szeptember és április között a fedélzetén 6000 könyvvel.

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió