Közeleg a 25. Titanic!

Written by on 2018. 03. 26

Budapest újra a filmek szerelmeseinek paradicsomává válik a tíz napon át zajló, jubileumi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idejére. Idén közel ötven friss, izgalmas és kihagyhatatlan alkotás érkezik a szemlére.

Hét helyszínen 47 filmet vetítenek a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet április 4. és 13. között rendeznek meg Budapesten. Idén 25. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb filmes eseményét, amely a jubileumhoz illő változatos programot kínál a kortárs nemzetközi filmtermés alkotásaiból – hangsúlyozta Horváth György fesztiváligazgató. Izland lesz az esemény díszvendége és ezúttal Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete című filmjével indul útjára a filmfesztivál (az idei Berniále-nek is ez volt a nyitófilmje).

Itt láthatjuk először Bogdán Árpád Genezis című nagyjátékfilmjét, amely nagy sikerrel mutatkozott be az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a filmem hazai bemutatójának a Titanic filmfesztivál ad otthont”. – mondta Bogdán Ádám rendező.

Az idei zsűri tagjai Borbély Alexandra, a Testről és lélekről főszereplője, a tavalyi 1945-öt rendező Török Ferenc rendező és Dobos Tamás operatőr.

Fontos tudni, hogy a programban több olyan alkotás is szerepel, amit csak most van lehetőségünk megnézni, mivel Magyarországon nem forgalmazzák őket.

Miket láthatunk?

A díszvendég izlandiaktól lesz egy rövidfilm-válogatás, az Elégtétel és A hattyú című nagyjátékfilm, valamint két dokumentumfilm.

Az Elégtétel főhőse egy sikeres szívsebész, akinek felborul boldog családi élete, mivel lánya egy drogkereskedővel keveredik kapcsolatba. A férfi nem csak a lányt, hanem az egész családot behálózza, ezért főhősünknek drasztikus eszközökhöz kell folyamodnia, hogy megmentse szeretteit. A hattyúban egy kilencéves lány vidéki nyaralásán szembesülhetünk az emberi világ kegyetlenségeivel.

A Titanic Dox szekcióban hat dokumentumfilmet tűznek műsorra, köztük a Queens of the Stone Age frontembere, Josh Homme társrendezésében készült American Valhalla című alkotást az Iggy Poppal való közös munkájukról, valamint a fesztiválon vetítik először a szlovák-cseh-lengyel-bolgár-magyar kooprodukcióban készült Megszállás 1968 című dokumentumfilmet is.

Allan Sorensen, a fesztivál programigazgatója a kínálatból kiemelte a csak a Titanicon látható a Szellem/Világ (A Ghost Story) című filmet az Oscar-díjas Casey Affleckkel a főszerepben, valamint Chloé Zhao A rodeós (The Rider) című alkotását, amely a világ számos filmfesztiválján – többek között Cannes-ban is – díjat nyert.

A rendezvény vendége lesz a kanadai színésznő, Monia Chokri, akitől három alkotást, köztük Xavier Dolan Képzelt szerelmek című 2010-es filmjét láthatja a közönség. Vele és még nyolc külföldi vendéggel számos közönségtalálkozón elegyedhetünk beszélgetésbe.

Premier előtt nézhetjük meg a Veszett vidék című ausztrál drámát és A bosszú című francia női thrillert is.

Izland mellett szerepelnek a programban iráni, indonéz, lengyel, szerb, kazah és brazil alkotások is. Látható lesz a Hullák a napon című belga thriller és az észt Andrus Kivirähk Ördöngös idők című regényének filmfeldolgozása is.

Az esemény zárófilmje pedig a chilei Sebastian Lelio A rabbi meg a lánya című alkotása lesz, amely két ortodox zsidó lány szerelmét mutatja be. A rendező 2017-es Egy fantasztikus nő című filmje a Berlinalén Ezüst Medve-díjat kapott a legjobb forgatókönyvért, idén márciusban pedig megnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

A fesztivál teljes programjáról a fesztivál hivatalos oldalán tudunk tovább olvasni.

Kép: Freepik


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió