Közös tér a Műcsarnokban

Written by on 2022. 04. 12

Szeptemberig várja a látogatókat a II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon!

Nyitókép: Magyar Művészeti Akadémia Facebook-oldala/Nyírő Simon

A kortárs magyar iparművészet és design friss eredményeit összefoglaló első szalont öt éve rendezte meg a Műcsarnok, 208 alkotó munkáinak bemutatásával. A mostani, második ilyen témájú szalonon több mint 300 főre bővítették a kiállítók számát. Tíz művészeti terület kerül a „közös térbe”, a használati tárgyaktól a képzőművészeti kísérletekig. Négy generáció képviselteti magát, a szakmák doyenjeitől a pályájuk elején álló tehetségekig.

A 21. században iparművészet egész területe változásban van. A funkciók is átalakulnak, eszközeink okosodnak, minden egyre kisebb, kompaktabb, így a tervező is vándorol: sok mű már az informatikus és a művész kooperációjaként jön létre. Az anyaghasználatban fontos szempont lett az újrahasznosíthatóság, a természetesség. Igyekeznek minél több olyan alkotást bemutatni, amelyekben újfajta anyagokkal találkozhatunk, vagy ahol a hagyományos anyagok új lehetőségeit tárják fel.

2022 az Üveg Nemzetközi Éve. A jeles alkalom miatt a Szalonon különleges hangsúly helyeződik az üvegművességre, mind a történeti vonatkozásokra és jellegzetességekre, mind a kortárs műalkotások bemutatására.

A kedd délutáni Happy Hours vendége Szilágyi B. András kurátor!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió