Különleges akcióval tisztították az újpesti Szilas-patak medrét

Written by on 2022. 06. 17

Nem is gondolnánk, hogy milyen mértékben szennyezzük a vizeinket, ami jól látszik a több kerületen átfolyó Mogyoródi-patakon és Szilas-patakon is. Szerdán az utóbbi élővíz medrének egy szakaszát tisztították meg Újpesten. A különleges akció során 4,8 köbméter szemetet szedtek össze egy 1270 méteres szakaszon. A szemétszedés és medertakarítás célja nem csak egy élhetőbb fővárosi környezet megteremtése, hanem a patakok élővilágának megóvása és megvédése.

Újpesten két patak is található. Az egyik a 24 km hosszú Szilas-patak, amely Gödöllői dombságból indul és átfolyik több városon, és a IV. kerületben torkollik a Dunába. A másik a Mogyoródi-patak, amely a Hungaroring környékéről indul, és itt torkollik a Szilas-patakba.

Megdöbbentő volt a látvány az első akción, amely még áprilisban valósult meg a Szilas-patak Farkaserdő utca és a Szilágyi út közötti mederszakaszán.

A júniusi akció során sem volt hiány bizarr tárgyakból. A derék fölé érő védőfelszerelésbe öltözött medertisztítók mások mellett kávéfőzőt, lemezeket, útjelző lámpát is kihalásztak. Egyesek a személyes tárgyaiktól szabadultak meg: számos megunt ruhadarab, melltartó és bugyi is került a patakba. Nem beszélve bankkártyáról, játékbabáról, autógumiról és a temérdek csomagolási hulladékról.

Mindezek mellett figyelemreméltó, hogy az élet még így is utat tör magának. A patakban ugyanis élő kagylót is találhatunk, a vadkacsák előszeretettel elidőznek itt, a betonelemek közül pedig hajt ki a vegetáció is, számos növény található a patakpart mentén.

 

A Happy Hours vendége: Trippon Norbert, Újpest alpolgármestere

Adásban: 2022. 06.17. 16:00

Műsorvezető: Jazzkovács László

 

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió