Kutyák szimatolják ki a koronavírust a helsinki reptéren

Written by on 2020. 09. 26

Cuki bolyhos kutyák fogják megmenteni az emberiséget a globális járványtól? Eddig csak érzelmi értelemben segítettek, most már szakmailag is képzettek – gyorsabban kiszagolják a COVID-19-et, mint a laboratóriumi vizsgálatok.

Kép: finavia.fi

A Helsinki Egyetem Állatorvostudományi Karának egyik kutatócsoportja által nemrégiben végzett kutatás bebizonyította, hogy a kutyák szinte 100%-os bizonyossággal ki tudják szagolni a vírust. Sőt, képesek a vírus kimutatására a tünetek kezdete előtt, ami laboratóriumi vizsgálatokkal lehetetlen.

“Ez egy nagyon ígéretes módszer. A kutyáknak nagyon jó szimatuk van”- mondta Anna Hielm-Bjorkman, a Helsinki Egyetem professzora. “Ha beválik, akkor ez a világ bármely pontján egy nagyon jó szűrési módszer lesz!”

Sajnos a teszt során senki nem kerül közvetlen kapcsolatba a kutyákkal. A teszt elvégzőjének meg kell dörzsölnie bőrét egy teszt törlőkendővel, majd azt egy csészébe kell tennie. Ezt követően a csészét a kutyák orra alá kell tenni, hogy megkezdődhessen a szimatolás. Körülbelül 10 másodperc után a kutyák már eredménnyel tudnak szolgálni.

Kép: finavia.fi

Úgy tervezik, a jövőben egy műszakban négy kutya fog dolgozni a reptéren. Mivel a kutyáknak is pihenésre van szükségük, amíg két kutya dolgozni fog, addig a másik kettő szünetel. A szolgáltatás elsősorban az országon kívülről érkező utasok számára készült, de nem kizárt, hogy a kutyákra még egy sokkal nagyobb feladat vár a koronavírus megállításában.

Források: 1 2


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió