Legyél merész! Pezsdítsd fel a decembered!

Written by on 2018. 12. 11

Coco Chanel csak két esetben fogyasztott pezsgőt, ha szerelmes volt és, ha nem. A Brebis pezsgő megálmodói azt a célt tűzték ki, hogy Franciaországhoz hasonlóan Magyarországon is meghonosítsák a hétköznapi pezsgőfogyasztást, és ezzel igazán jó úton járnak jól iható, könnyed, mégis a hagyományos Champagne-i metódust követő tételeikkel.

A Brebis legfontosabb üzenete, hogy a pezsgő ne csak az ünnepek, hanem a mindennapok itala legyen. Tavaly decemberben jelentek meg a piacon és azt a marketingfogást választották, hogy pont az ünnepi időszakban nem jelentek meg, ezzel kihagyva egy óriási nyereséget, ám pont arra szerettek volna rámutatni, hogy az ő pezsgőiket nem csak karácsonykor és szilveszterkor lehet inni. Ezzel kapcsolatban a tulajdonos, Bárány Péter korábban így nyilatkozott:

A pezsgőpiacon ugyanaz a folyamat zajlik most, mint tíz éve a pálinkánál. Akkor a fogyasztók azt hitték, hogy pálinkáznak, pedig a többségük aromás szeszesitalt fogyasztott. Magyarországon a pezsgőnek egyáltalán nincs kultúrája. A fogyasztók többsége maximum szilveszterkor és akkor is csupán koccintáskor találkozik pezsgővel. Erre a célra teljesen felesleges lenne minőségi pezsgőt készíteni. Amíg a pálinkánál részben a pálinkafesztiválok segítettek abban, hogy az emberek megismerjék a jó pálinkát, és megtanulják helyesen fogyasztani, a pezsgő esetében a Brebis minősége és a pohárban való szervírozása hozhatja a nagy áttörést.

Bárány Péter az általa megalkotott pezsgőivel egyszerre szeretne szólni, azokhoz, akik már ismerik a Champagne világát, de a jelen pezsgőgenerációi legalább olyan fontosak. Ehhez mérten alakították ki az áraikat és az egyéb szolgáltatásaikat. Sajnos a pezsgőről sokaknak még mindig a fejfájás jut az eszébe, de a 100% Chardonnay és 100% Pinot noir-ból készült Brebis pezsgők ugyanabból a két tradicionális Champagne szőlőfajtából készül, melyből a legjobb Champagne házak is csak kisebb tételeket készítenek. Örömben, bánatban, győzelemben, legyőzöttségben, a mindennapokban és idén a Jazzy Gourmet Szilveszteren is találkozhatunk a Brebis pezsgőivel.

Brebis kulisszatitkok!

A gyártás során mindent kézzel készítenek. A Brebis Brut Blanc de Blancs (blandöblan) 100% Chardonnay-ból készült és 24 hónapig saját palackjában érlelődött. Hogy mi is az a “blanc de blancs” (blandöblan – “fehérből fehér”)? Ha Franciaországról, pontosabban Champagne-ról beszélünk, ez a kategória kizárólag chardonnay szőlőfajtából készülhet (akár a Brebis-nél), stílusában pedig egy, a frissességre, az almás-körtés, citrusos aromákra hajazó, “méthode traditionnelle” pezsgőt jelent.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Klasszikus Champagne-i eljárással készült, 24 hónapig palackban érlelve, BRUT kategóriára iskolázva. A mindennapokban. Brebis. #mindennapokban #brebis #brebispezsgő #pezsgő #brut #love #foryou #forme #hungary

BREBIS (@brebis_pezsgo) által megosztott bejegyzés,

A pezsgők palackban történő érlelése során az üvegben feleslegessé válnak az elhalt élesztőgombák, vagyis a seprő. Azt el kell távolítani. Erre találták fel a rázóállványt, vagyis a sátorszerűen egymásnak támasztott fatáblákat, amelyekbe akkora lyukakat fúrtak, hogy a palackokat nyakuknál fogva beleállíthassák. A palackok először vízszintesen állnak, majd egy “rázóember” minden nap forgat rajtuk egy fázist, míg végül függőleges helyzetbe nem kerülnek. A folyamat során a seprő a palack nyakába, a kupak belső felére csúszik. A művelet hat hétig is eltarthat.

1 palack tradicionális eljárással készült Brebis pezsgőt 274-szer fognak a kezükbe, mire a fogyasztókhoz kerülnek.

Elegáns aranyszínű, tiszta színe és intenzív, apró gyöngyözése jól kiegészíti visszafogott illatát. Ízében rendkívül zamatos, érett gyümölcsössége mellett kellemesen intenzív és finoman savas. Ajánlott fogyasztása: 8 °C, Alkoholtartalma.: 12%.

Miből igyuk?

Az értékes pezsgőket ma már sok szakértő kóstolgatja egyszerű borospohárból. Miért? Mert az egyes flőtékből kialakításuknak köszönhetően nem lehet, olyan jól érezni az illatokat, mint egy borospohárból és, ha trendszetterek szeretnénk lenni, akkor mi is olyan poharat választunk, amibe még az orrunk is belefér!

Mihez igyuk?

Néhányunknak talán meglepő lehet, de a pezsgő akár a még a nehezebb ételek, mint a steak-ek vagy akár a BBQ húsok mellé is remekül társítható.

December 15-ig minden Brebis pezsgőhöz ajándék díszdobozt adnak, így ne maradjunk le! Akár saját címketervezést is kérhetünk, illetve egy kis háromkerekű is bérelhető fesztiválra, különféle rendezvényekre. A mobil pezsgőbárhoz pedig hangulatfelelős partiarc is dukál.

Jazzy Gourmet Szilveszter 2018

A mindennapok mellett pedig ne felejtsük el, hogy a Jazzyrádió szervezésében többek között egy ilyen minőségi, magyar pezsgővel együtt búcsúztathatjuk az óévet a megújult ötcsillagos Kempniski hotelben a Jazzy Gourmet Szilveszteren.

Kapcsolódó cikkek:

Így válassz italt a Jazzy Gourmet Szilveszteren!

Vegye meg szilveszteri jegyét a helyszínen!

Jazzy Gourmet Szilveszter Idén is! 

Szilveszteri GYIK

Vedd meg és spórolj!

A mesterszakács ajánlásával: Jazzy Gourmet Szilveszter

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió