Az Apple akaratlanul is kigyógyít az okostelefon függőségből?

Written by on 2017. 10. 10

Forrás

Ősszel az Apple mindig új termékekkel érkezik és ez idén sem lesz másként. Jön az Iphone 8/8Plus és az Iphone X, de érkezik egy másik újdonság is, ami talán kisebb figyelmet kap, pedig beárnyékolja a mási kettőt. Ez a termék megmentheti az életét!

Nem titok, hogy egyre jobban függünk a mobiltelefonjainktól, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy egy felmérésben az emberek 46%-a válaszolta azt, hogy nem tudna a telefonja nélkül élni. A közösségi média a legnagyobb időrabló a mai világban, hiszen egy átlag amerikainak napi 5 órát vesz el az életéből. Ahogy az okostelefonok egyre népszerűbbek, úgy jelenik meg egyre több mellékhatásuk:

Alvászavar: A 18-29 évesek 63%-a alszik a telefonjával. Egy 2015-ös tanulmány szerint egy dupla eszpresszó koffein tartalma kisebb hatással van az elalvásra, mint a lefekvés előtti telefonozás.

Figyelemhiány: Eme tanulmány szerint pedig nagyon sokan annyi ideig sem képesek koncentrálni valamire, mint egy aranyhal.

Elkülönülés: Az Essexi egyetem kutatása szerint az emberi kapcsolatok minősége és az egymásba vetett bizalom is csökken, ha egy okostelefon van a közelben. A nagyobb probléma, hogy még csak használnunk sem kell az eszközt ahhoz, hogy elérjük ezt az eredményt.

Idegesség és depresszió: Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a folyamatos online jelenlét már járványszerű mértékben okoz depressziót és szorongást. Ez a felmérés arról számol be, hogy egy depressziós személy napi 68 percet nyomkodja a telefonját, míg egy egészséges mindössze 17 percet.

Stressz: Egy tanulmány 2012 óta vizsgálja az okostelefonok által kiváltott növekvő stresszt, ha használója online van, illetve bármikor válaszolhat az üzeneteire. Sok ember ezért tapasztal ún. „fantomrezgést” amikor úgy érzi, hogy rezeg a telefonja, pedig nem.
És ez még csak a jéghegy csúcsa! Az okostelefonok hatással vannak többek közt az elhízásra, az össznépi sportolás csökkenésére, az idegrendszeri problémákra, a hátfájásra és a mobilazással kapcsolatos balesetekre akár autósként, akár gyalogosként.
A megoldás a teljes szakítás lenne, de talán már eljutottunk egy olyan szintre, ahol ez nem kivitelezhető. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet egy, a fizikai és mentális elváltozásokról szóló felmérésre: a függőkön pánik és zavarodottság lesz úrrá és a teljes elszigeteltség érzését élik meg, ha el kell szakadniuk a telefonjuktól.

Az Apple Watch lehet a válasz, de legalábbis a segítség, hogy megtaláljuk a választ.

Mi a legjobb az Apple új okosórájában?
Egy LTE kapcsolatot építettek a készülékbe, amivel telefonálhatunk, e-mailezhetünk és válaszolhatunk az egyéb üzeneteinkre, ami első látásra épp ellentmondana a megoldásnak, hogy váljunk meg a telefontól. De mivel az Apple (és más cégek is) megmutatták, hogy egy telefon alap funkcióit igenis be lehet ágyazni egy 38 vagy 42 mm-es kijelzőbe, így megadva a lehetőséget hogy otthon hagyjuk a mobilunkat, ezért úgy lehetünk online, hogy közben még sem vagyunk teljesen azok. Hogy is van ez?

Amikor a felhasználó kezébe veszi a telefonját, hogy megnézze az üzeneteit, akkor jó eséllyel nem áll meg ennyinél, hanem ahogy a legtöbben, mindjárt megnézik a Facebook hírfolyamot, és mást is. A kedves olvasó is biztos sokszor azon kapja magát, hogy már egy órája mobilozik, miközben csak egy percet akart. A válasz a teljes kikapcsolás, de akkor jön az úgynevezett „FOMO” (Fear Of Missing Out), vagyis a félelem attól, hogy lemaradunk valamiről. Aki használt már okosórát azonnal ismeri az előnyét: ezzel a gyártó elvette a böngészés vágyát, de használója mégis maradhat online úgy, hogy közben nincs FOMO érzése. Ugyanúgy megkapja a hívásait meg az üzeneteit, csak nem feltétlenül akar rájuk azonnal válaszolni. Ha vár egy fontos értesítést tudni fogja, hogy megjött, de pl. Csak otthonról válaszol rá. A különbség csekély, lehet, hogy annyira kicsi, hogy észre sem veszi az előnyeit, de sokaknak segített felülemelkedni az okostelefon függőségen, vagy legalábbis kevesebb késztetést éreznek annak nyomkodására.

Miközben az okostelefonok egyre nagyobbak lesznek, az Apple talán felismerte, hogy a függőséget nem okozó használat elfér egy kisebb csomagolás is – a kezünkön -, mert a méret igenis számít.

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió