Ma 36 éves Michael Jackson Thrillere

Written by on 2019. 12. 02

Michael Jackson Thriller című számának klipjét 1983-ban ezen a napon mutatták be. A dal azóta a zenetörténelem egyik legnagyobb slágerévé nőtte ki magát, a hozzá készült 14 perces kisfilmet több, mint 600 millióan nézték meg Youtube-on.

Az 1983. december 2-án debütáló kisfilmet John Landis rendezte, aki leginkább a 80-as és 90-es évekbeli vígjátékai miatt vált ismertté (Szerepcsere, Beverly Hills-i zsaru 3). A rendező azt nyilatkozta, hogy Michael Jackson mindig is szeretett volna filmeket készíteni, így nagyon örült ennek a lehetőségnek. A forgatókönyvet ketten együtt alkották meg. A kisfilm megjelenése után a már egy éve kint lévő Thriller album eladásai megtriplázódtak.

A történetben Michael a barátnőjével nézi moziban a Thriller című filmet, aminek főszerepét szintén Michael játssza. Barátnője rémülten hagyja el a mozitermet, amikor a filmbeli Jackson vérfarkassá változva megtámadja a filmbeli barátnőjét. Michael a kiszaladó barátnője után rohan, és elkezdi énekelni neki a Thriller dalszövegét azért, hogy a lányt kiengesztelje. Mikor egy temető mellett elsétálnak, a halottak a sírokból kimászva körülveszik őket. Michael meglepetésszerűen zombivá változik, és ‘társaihoz’ beállva elkezdik azt a zombi táncot táncolni, amely azóta Jacko egyik védjegyévé vált. A barátnő egy elhagyatott házba menekül, és mielőtt a zombisereg martalékává válna, felébred otthon a rémálmából. Michael felsegíti és átöleli, de a végén a kamera felé fordulva megvillantja vérfarkas szemeit.

John Landis az alábbiakat nyilatkozta a videó elején látható vérfarkas maszkról: “Michael szörnyeteggé akart változni (…), egy olyan vérfarkassá, mint amilyen az ‘Egy amerikai farkasember Londonban‘ című filmemben szerepel, és nem kis időmbe telt lebeszélni róla, mondtam neki, hogy nagyon nehéz lenne négy lábbal táncolnia. Ezért javasoltam Michaelnek a ‘vérmacska’ dolgot. (…) Az első dizájn nagyon jó volt, de egyszerűen ronda volt. Mondtam Ricknek, [a maszkmesternek] hogy “Figyelj, itt Michaelről beszélünk. Ő nem lehet ronda.” Úgy gondolom, hogy amit végül készített nagyon elegáns lett, egyfajta ‘macska lény’. A zombis vonal behozatala pedig már Michael ötlete volt.”

A zombimaszkban lévő Michael Jackson és John Landis

A klip az amerikai MTV első világpremiere volt és olyan elismeréseket zsebelt be, mint a ‘minden idők legbefolyásosabb zenei videója’, vagy a ‘világ legnagyszerűbb klipje’. Michael Jackson Thrillere kulturális, történelmi és esztétikai szempontból is maradandót alkotott.

Források: 1 2 3 4 5 6


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió