Ma 37 éves Michael Jackson Thrillerének kisfilmje

Written by on 2020. 12. 02

Michael Jackson Thriller című számának klipjét 1983-ban ezen a napon mutatták be. A dal azóta a zenetörténelem egyik legnagyobb slágerévé nőtte ki magát, a hozzá készült 14 perces kisfilmet több, mint 700 millióan nézték meg YouTube-on.

 

Az 1983. december 2-án debütáló kisfilmet John Landis rendezte, aki leginkább a 80-as és 90-es évekbeli vígjátékai miatt vált ismertté (Szerepcsere, Beverly Hills-i zsaru 3). A rendező azt nyilatkozta, hogy Michael Jackson mindig is szeretett volna filmeket készíteni, így nagyon örült ennek a lehetőségnek. A forgatókönyvet ketten együtt alkották meg. A kisfilm megjelenése után a már egy éve kint lévő Thriller album eladásai megtriplázódtak.

A történetben Michael Jackson a barátnőjével nézi moziban a Thriller című filmet, aminek főszerepét szintén Jackson játssza. Barátnője rémülten hagyja el a mozitermet, amikor a filmbeli Jacko vérfarkassá változva megtámadja a filmbeli barátnőjét. Michael a kiszaladó barátnője után rohan, és elkezdi énekelni neki a Thriller dalszövegét azért, hogy a lányt kiengesztelje. Mikor egy temető mellett elsétálnak, a halottak a sírokból kimászva körülveszik őket. Michael meglepetésszerűen zombivá változik, és ‘társaihoz’ beállva elkezdik azt a zombi táncot táncolni, amely azóta a pop királyának egyik védjegyévé vált. A barátnő egy elhagyatott házba menekül, és mielőtt a zombisereg martalékává válna, felébred otthon a rémálmából. Michael felsegíti és átöleli, de a végén a kamera felé fordulva megvillantja vérfarkas szemeit.

John Landis az alábbiakat nyilatkozta a kisfilm elején látható vérfarkas maszkról: “Michael szörnyeteggé akart változni (…), egy olyan vérfarkassá, mint amilyen az ‘Egy amerikai farkasember Londonban‘ című filmemben szerepel, és nem kis időmbe telt lebeszélni róla; mondtam neki, hogy nagyon nehéz lenne négy lábbal táncolnia. Ezért javasoltam Michaelnek a ‘vérmacska’ dolgot. (…) Az első dizájn elég jónak tűnt, de egyszerűen ronda volt. Mondtam Ricknek [a maszkmesternek], hogy “Figyelj, itt Michaelről beszélünk. Ő nem lehet ronda.” Úgy gondolom, hogy amit végül készített nagyon elegáns lett, egyfajta ‘macska lény’. A zombis vonal behozatala pedig már Michael ötlete volt.”

John Landis és Michael Jackson (Kép: IMDb)

A klip az amerikai MTV első világpremiere volt és olyan elismeréseket zsebelt be, mint a ‘minden idők legbefolyásosabb zenei videója’, vagy a ‘világ legnagyszerűbb klipje’. Michael Jackson Thrillere kulturális, történelmi és esztétikai szempontból is maradandót alkotott.

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió