Ma 77 éves George Benson

Written by on 2020. 03. 22

George Benson a jazz történelem egyik legnagyobb gitárosának számít. Egy hihetetlenül sokoldalú zenész, akinek képességei megengedik, hogy szabadon váltogathasson a jazz, a smooth jazz és a kortárs R&B között.

Benson 1943. március 22-én született. Fél évszázados karrierjével bizonyította, hogy ő a szakma egyik legmeghatározóbb és legsokoldalúbb előadója.

George Benson remek ízléssel, gyönyörű gitárhangzással, fantasztikus sebességgel zenél. Szólóit kitűnő érzékkel építi fel, a hangok logikusan követik egymást. Benson Charlie Christian és Wes Montgomery zenéjéből merített inspirációt, stílusa mégis teljesen egyedivé vált.

Nem csak szólógitáros szerepben játszik zseniálisan, ő a jazz világának egyik legjobb ritmusgitárosa is, remekül kíséri a szólistákat legtöbbször soul-jazz formációkban. Benson mindemellett kiválóan énekel tenort olyan manírokkal, melyek Stevie Wondert vagy Donny Hathaway-t idézik.

Hangja a gitártudásánál piacképesebbnek bizonyult a nyilvánosság előtt. Benson gitárjátéka ekvivalens Nat King Cole zongorajátékával – Cole fantasztikus zongorista volt, akinek könnyed pop énekhangja elhomályosította instrumentális érzékét. Ám Cole-lal ellentétben Benson elég időt kapott arra, hogy miután a pop-listákon elbukott, újból megerősítse jazz-gitáros oldalát, amit ma is előszeretettel mutat meg koncertjein.

Karrierjére visszatekintve egyértelművé válik, hogy ő a 20. század egyik legmeghatározóbb művésze. A pop és a soul kortárs jazzbe való behozatalával a már-már elitistává váló jazz zenét elérhetővé és szerethetővé varázsolta a zenei világban elvesző emberek számára.

Források: 1 2


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió