Ma 79 éve született Otis Redding

Written by on 2020. 09. 09

Bátran kijelenthetjük, hogy a fájóan rövid életet élő Otis Redding a soul zene egyik legnagyobb szupersztárja. Vitathatatlanul a hatvanas évek egyik legbefolyásosabb személyisége volt, aki nem csak a fekete zenére volt hatással napjainkig, de a műfaj egyetemes fejlődésére is.

Otis Redding (biography.com)

Otis Redding 1941-ben látta meg a napvilágot a georgiai Dawsonban. Kiskorában a Vineville-i baptista templomi gospel kórusban énekelt, és gitár-, illetve zongoraleckéket vett. Tíz éves korától már ének és dob órákra járt. Egészen kiskorától kezdve szenvedélye volt az éneklés, zenei hatásaként főleg Little Richard-ot jelölte meg.

Az áttörésre Otis-nak 17 éves koráig kellett várnia: 1958-ban egy tehetségkutató versenyen Johnny Jenkins gitáros kíséretében Little Richard “Heebie Jeebies” című dalát énekelte, amivel megnyerte a tehetségkutatót.

A versenyt követően Redding és Jenkins együtt zenéltek. 1960-ban Redding Los Angelesbe költözött, ahol elkezdte megírni legelső saját dalait. Egy év elteltével visszatért Georgiába, hogy felvegye “Shout Bamalama” című számát. Csatlakozott Jenkins akkori együtteséhez, a Pinetoppers-hez, akikkel a Stax stúdiónál vettek fel újabb számokat.

Karrierjét Jim Stewart, a Stax elnöke indította útjára. A stúdióban mutatott energikussága már az elején kiemelte a többiek közül. Az elkövetkező években Otis elsősorban a balladái révén vált vilghírűvé: Pain In My Heart, That’s How Strong My Love Is, I’ve Been Loving You Too Long, My Girl mind olyan számok melyeket évtizedekkel később is szívesen hallgat a közönség. Szerzeményei közül a Respect, az I Can’t Turn You Loose, a Shake, vagy a Hard To Handle még a nyolcvanas évek táncklubjaiban is kiugró sikert arattak.

Kirobbanó sikerrel szerepelt a Monterey-i popfesztiválon, ahol Jimi Hendrix-szel közösen lépett fel. 1967-és európai turnéján szerzett számos új rajongót, aminek egyik következménye volt, hogy a Melody Maker az év férfi énekesének választotta. 1967. december 10-én repülőgépe a Monona tóba zuhant Wisconsinban. Kísérőzenekarának több tagjával együtt ő is halálát lelte a jeges vízben. Halálát követően 1968-ban előbb a Dock Of The Bay majd a Hard To Handle is listavezető lett.

De vajon minek köszönhette ezt az elképesztő népszerűséget és sikert? Elsősorban annak, hogy ő az első soul énekes, aki a blues és a gospel egyesítéséből, valamint a funky felé történő elmozdulásból egy olyan érzelemgazdag zenei stílust hozott létre, melynek ugyancsak nehéz ellenállni. Energikus színpadi jelenléte és őszinte előadásmódja szinte mágnesként vonzotta a tekinteteket.

1989-ben, mint a “Soul Királya” került be az amerikai Rock and Roll Hall Of Fame-be, 2002-ben Macon városában szobrot állítottak az emlékére. Sokak szerint ő minden idők legnagyobb soul énekese.

Források: 1 2 3

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió