Ma lenne 80 éves a soul királynője, Aretha Franklin

Written by on 2022. 03. 25

Aretha Franklin tizennyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő, dalszerző, zongorista és polgárjogi aktivista ma lenne 80 éves.

Aretha Franklin 1942. március 25-én született Tennessee-ben. Apja baptista prédikátor, anyja kiváló zongorista és énekes volt. Zenei karrierje a templomban kezdődött, ahol kislányként gospelt énekelt, 18 évesen már leszerződött a Columbia Records-zal, a 60-as évek végére pedig már mindenki a soul királynőjeként ismerte és tisztelte.

Aretha Franklin azok közé az énekesek közé tartozott, akiknek dalai többet mondanak az előadóról, mint bármilyen életrajz. Nem sokat beszélt az életéről, mégis zenéit hallgatva és előadásait nézve letisztult képet kapunk arról, ki volt ő valójában.

30 éves korára már világhírnévre tett szert azzal, hogy megtalálta az R&B és a gyermekkorából ismert gospel közötti finom átmenetet. Az eredmény kirobbanóan népszerűvé tette. Az énekesnő olyan soul himnuszokat alkotott, amelyek az afroamerikai büszkeség és a női egyenjogúság szimbólumává tették.

Ismertetőjegye hosszú ideig Otis Redding 1965-ös “Respect” c. száma volt, melyből az énekesnő 1967-ben slágert csinált. A dal védjegyévé vált, hiszen Franklin a szövegét és jelentését is átalakította: míg Redding verziója egy nő tiszteletéért könyörgő kétségbeesett férfi éneke, addig Frankliné egy erős, magabiztos nő nyilatkozata, aki tudja magáról, hogy minden megvan benne, amit a férfi akar tőle.

“Volt benne valami különleges, amivel elérte, hogy az emberek reagáljanak rá” – mondta róla Natalie Cole énekesnő. “Franklin minden előadásával a lelkét tette ki a színpadra, ezzel teljesen felfedve önmagát.”

Nem ismerek senki mást, aki úgy tud elénekelni egy dalt, mint Aretha Franklin”

– jelentette ki egyszer Ray Charles, aki többször is fellépett együtt az énekesnővel.

Hat évtizedig tartó karrierje során Franklin 50 dala is felkerült a Billboard Top 10-es R&B listáira. Számtalan elismerést kapott innovatív és érzelmes előadásaiért, megannyi számos világhírű előadóval állt egy színpadon. Franklint hihetetlenül erőteljes hangja, színpadi jelenléte, valamint veleszületett tehetsége az amerikai zenei kultúra egyik legnagyobb előadójává emelte. 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió