Ma lenne 95 éves B.B. King

Written by on 2020. 09. 16

Ma ünnepelné 95. születésnapját B. B. King, minden idők egyik legnagyobb bluesgitárosa.

Riley B. King – vagy ismertebb nevén B.B. King – több, mint fél évszázadon keresztül világméretű közönség számára volt meghatározó a blues világában. Az 1940-es évektől kezdve több, mint ötven albumot adott ki, amelyek közül több klasszikusnak számít.

Riley B. King 1925. szeptember 16-án látta meg a napvilágot a Mississippi állambeli Itta Bena-ban. A zenével a templomban ismerkedett meg, tagja volt a helyi gyülekezet énekkarának. Gitározni unokabátyjától, Archie Fair prédikátortól tanult. Fiatalkorában sokszor játszott az utcán, éjszaka akár környező városokba is ellátogatott a nagyobb közönség reményében.

1947-ben Memphisbe költözött, hogy megkezdje zenei karrierjét (Memphis akkoriban a déli városok zenei központjának számított). B.B. unokatestvérénél, Bukka White-nál, kora egyik legismertebb blues-előadójánál lakott, aki bevezette őt a blues világába.

A rádiós megbízásai hozták meg neki az áttörést az 50-es évek elején. Egy főként feketék részére sugárzó rádiónál, a helyi WDIA-nál tíz perces műsort vezethetett. A „King’s Spot” olyan népszerűvé vált, hogy műsoridejét meghosszabbították és átnevezték „Sepia Swing Club” -ra. B.B.-nek kellett egy könnyen megjegyezhető rádiós név, ami eleinte Beale Street Blues Boy-ként indult, majd lerövidült Blues Boy King-re, ahonnan már csak egy lépés volt a B.B. King.

Első lemezfelvételei közül a Three O’Clock Blues az amerikai R&B lista első helyére került 1952-ben. Ebben az évtizedben már olyan lemezei kerültek fel a listára, mint a Sweet Little Angel, az Everyday I Have The Blues, vagy a Sweet Sixteen. Alig telt el pár év, B.B. King már az egyik legtöbbet koncertező blues előadóvá vált, évente legalább 300 fellépést vállalt zenekarával.

Zenei játéka ezernyi gitáros számára etalonná vált, Eric Claptontól George Harrisonig mindenki átvett tőle valamit. B.B. zenéjében keveri a hagyományos bluest, a jazzt, a swinget, a mainstreem popot, amivel egy egyedi hangzásvilágot teremt. B.B. King kiváló előadó, zenéjével jól manipulálja közönsége hangulatát.

Amikor énekelek, a fejemben játszom; amikor abbahagyom az éneklést, Lucille pengetésével énekelek tovább”

– mondta B.B. King. Gitárját mindig Lucille-nek hívta, az alábbi videóban el is meséli, miért:

1981-ben megjelent nagylemezével elnyerte a Grammy-díjat. Három évre rá bekerült a Blues Foundation Hírességek Csarnokába, 1987-ben pedig helyett kapott a Rock and Roll Hírességek Csarnokában is. A legnagyobb blues művészek között tartják számon, a “Blues Boy” King nevéhez méltóan ma is a blues egyik koronázatlan királya. Művészi megbecsültsége, állandó korszerűsége máig változatlan.

Források: 1 2 3

Kép: soulme.com


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió