Ma ünnepeljük a Víz Világnapját

Written by on 2021. 03. 22

A vizes élőhelyek eltűnésével, átalakulásával az édesvízi fajok állományai világszerte átlagosan több mint 80 százalékkal, míg a Kárpát-medencében legalább 20%-kal csökkentek. A Víz Világnapja alkalomból a Klímapolitikai Intézet szeretné felhívni a figyelmet természetes élővizeink megóvásának fontosságára.

A vízfolyások különösen érzékenyek az emberi hatásokra. Védelmük az egész vízgyűjtőre kiterjedő területvédelemmel lenne igazán hatékony. Az emberiség vízellátása, és a gazdasági termelés sok esetben együtt jár a vízi ökoszisztéma súlyos károsításával. Vizeink állapotának megítélése azonban nem könnyű feladat, nem látunk a mélybe. Hogy milyen fajok terjednek, vagy épp tűnnek el, milyen hatással vannak a vízlépcsők, a hajózás, vagy a mezőgazdasági területekről, városokból származó anyagok és a klímaváltozás a folyók, tavak állapotára, az sok esetben rejtve marad. Akkor hogyan tudnánk mégis tisztábban látni?

Hogy reális képet kapjunk a vizeinkben zajló folyamatokról, kiterjedt, jól tervezett és rendszeres kutatómunkára van szükség.
A folyók tekintetében mik a leginkább meghatározó folyamatok? Milyen a magyarországi vizek állapota, mi a helyzet a Balaton, a Duna és a Tisza vízminőségével és halállomány összetételével, milyen intézkedésekre lenne szükség? Ezekre a kérdésekre ad választ a Klímapolitikai Intézet kutatója, Kóta Gábor a Happy Hours-ben.

Részletek: klimapolitikaiintezet.hu

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió