Ma van a Google (egyik) születésnapja

Written by on 2020. 09. 04

Ma 22 évvel ezelőtt a Stanford Egyetem két Ph.D. hallgatója, Sergey Brin és Lawrence (Larry) Page a szükséges iratok aláírásával elindította a „nagyszabású keresőmotor” prototípusát. 

Névnek a Google-t választottuk, mert az a googol, azaz a “10 a századikon” általános elírása, és jól illeszkedik ahhoz a célunkhoz, hogy egy nagyszabású keresőmotort alkossunk”

– írták akkor a hallgatók.

A Google jelenleg a világ legnépszerűbb internetes keresőrendszere. Több, mint 100 nyelven működik és évente billió keresésre válaszol. A keresésen kívül többek között térkép és útvonaltervező, számológép, pénzváltó, naptár, levelező, fordító és hírdető rendszer is.

A Google különböző napokon ünnepli születésnapját: néhányan úgy tartják, hogy a születésnap a domain bejegyzésének napja, amely 1997.09.15. Természetesen fontos dátum a cég alapításához szükséges iratok aláírásának a napja is, amely 1998.09.04. Az ünnepségeket és a bulikat pedig szeptember 7-én és 27-én is tartják. A google mindegyik születésnapját ünnepli, meglepetésszerűen változó google logókat (doodle) láthatnak a felhasználók ezen alkalmakkor.

A vállalat először 2002. szeptember 27-én ünnepelte a születésnapot, amikor a Google először használt születésnapi doodle-t. Van néhány megmagyarázatlan dátum, például a vállalat 5. születésnapjának bejelentése 2003-ban szeptember 8-án, a következő évben szeptember 7-én és 2005-ben szeptember 26-án, de 2006 óta szeptember 27-e az a nap, amelyet a Google hivatalos szülinapjaként ismer el.

Egy szó mint száz, biztosan van egy konkrét, belső oka a 27-nek, de csak az számít igazán, hogy a Google 1998 szeptemberében érkezett, és azóta egyre nagyobb magasságokba emelkedik.

Források: 1 2 3


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió