Ma van a Hűség napja Magyarországon – Jazzy Lexikon

Written by on 2020. 12. 14

A soproni népszavazás tiszteletére december 14-ét a Magyar Kormány 2001-ben a Hűség napjává nyilvánította. Az ünnepen Sopron város legrangosabb elismeréseit, díjait kapják meg az arra érdemesek.

Sopronban 99 éve, 1921-ben népszavazás kezdődött arról, hogy a város Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. A népszavazás napján – december 14-én, szerdán – a város lakossága már hajnalban talpon volt. A polgárok ünneplőbe öltözve istentiszteletre, onnan pedig szavazni mentek.

A soproni német ajkú szavazópolgárok, a város lakosságának ekkor mintegy 48%-át kitevő “hűségesek” szavazatai eldöntötték Sopron sorsát. Bár a vidéki falvak lakói 54,5 %-ban Ausztriára voksoltak (kiemelkedő kivétel Nagycenk, a horvátok lakta Kópháza és a katolikus német Fertőboz), Sopron 72,8%-kal (!) Magyarország mellett döntött (24 072 szavazatból 15 343 Magyarország, 8227 Ausztria, 502 érvénytelen).

Karácsonykor már óriás plakátok hirdették, hogy Sopron visszakerül Szent István koronája alá. 1922. január 1-jén zajlott le a város hivatalos átadási ünnepsége. A Nemzetgyűlés Sopron törvényhatósági joggal felruházott városnak, a magyar hazához való tántoríthatatlan ragaszkodásáért a megtisztelő CIVITAS FIDELISSIMA címet adományozta, mellyel – szalagdísz formájában – a város barokk címerét is felékesítette. Sopron ettől kezdve a “leghűségesebb város”.

Forrás: husegnapja.hu

Képek: Sopron a Népszavazás idején 1921-1922. Schaffer Ármin udvari fényképész fotográfiái (husegnapja.hu)

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió