Ma van a nagyszülők világnapja

Written by on 2020. 09. 06

Az elmúlt évtizedekben szerte a világon, így Magyarországon is szokássá vált felköszönteni a nagymamákat és nagypapákat a nagyszülők világnapján.

Az Egyesült Államokban hivatalosan 1978 óta ünneplik a nagyszülőket szeptember első hétfője (Az amerikai munka ünnepe) utáni vasárnap. Elismert a világ számos országában, más más napokon ez az ünnep, Magyarországon szeptember első vasárnapján tartják.

Ezen a napon a családtagok megköszönik a nagyszülőknek a hétköznapokban nyújtott sok segítséget, valamint a fiatalokat megismertetik az idősek által a történelem során elért fontos eredményekkel. A nap célja, hogy az emberek megemlékezzenek arról, hogy a nagyszülők életükben mi mindent tettek a családért, s hogy szeretettel ünnepeljék meg őket nemcsak ezen a napon, hanem egy életen át.

A nagyszülők tiszteletére világszerte rendezvényeket tartanak az óvodákban, iskolákban, fiatalok közösségeiben, számos kézműves foglalkozást szerveznek, ahol unokák és nagyszülők együtt alkothatnak.

Több ország a mai napig külön ünnepli a nagypapákat és nagymamákat. Amerikában és Angliában 1978-ban ünnepelték meg először a nagyszülőket Marian McQuade nyugat-virginiai szenátor kezdeményezésére, aki Jennings Randolph szenátor 1973-as ötlete alapján dolgozta ki a célokat. Mára az ünnep már Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Amerikában, Szingapúrban, Taiwanon, Lengyelországban, Észtországban és az Egyesült Királyságban is hivatalos ünnepként van nyilvántartva a naptárakban.

A nap hivatalos zenéje: Johnny Prill – A Song for Grandma and Grandpa

A nap hivatalos virága: nefelejcs

A nagyszülők védőszentje: Szent Anna és Szent Joachim

Források: 1 2 3


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió