Ma van az AIDS elleni küzdelem világnapja – Jazzy Lexikon

Written by on 2020. 12. 01

Az AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) szerzett immunhiányos tünetegyüttes, ami a HIV (Human Immunodeficiency Virus) fertőzés következtében kialakuló betegség.

December elsején a WHO kiemeli azokat a változásokat, amiket a közösségek tesznek a HIV megfékezéséért. Mindeközben globális figyelmet fordít a szélesebb együttműködésre velük annak érdekében, hogy megerősítse az elsődleges egészségügyi ellátást.

Mai ismereteink szerint a HIV/AIDS -járvány Közép-Afrikából indult és ezen a területen jelenleg is a járvány töretlen mértékű terjedése jellemző. Magyarország szerencsére az alacsony HIV-előfordulási országok közé tartozik és ugyanez vonatkozik az AIDS megbetegedések előfordulására is. HIV elleni kezelésben jelenleg hozzávetőlegesen 2000 fő részesül.

Magyarországon az AIDS-betegek fekvőbeteg-ellátása és gyógyszeres kezelése Budapesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban, vidéken Miskolcon, Debrecenben és Pécsett történik. Évente 150-250 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak, aggasztó tendencia viszont, hogy közülük 20-25% már az AIDS stádiumában van. Ennek elkerülésében a szűrés és a mielőbb megkezdett kezelés segíthet.

További információ: hivinfo.huaok.pte.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió