Ma van az Állatok Világnapja

Written by on 2020. 10. 04

Az állatok nem tudnak úgy beszélni, ahogyan az emberek kommunikálnak egymással. Azonban ezen a napon mindannyian hangot adhatunk azoknak az állatoknak, akik nem tudnak magukért felszólalni. Október 4-e az Állatok Világnapja.

Az állatok világnapja egészen 1925-ig nyúlik vissza, amikor Heinrich Zimmermann megszervezte az első ünnepséget az állatok tiszteletére Berlinben. Zimmermann, az “Ember és Kutya” című német állatbarát magazin kiadója azért szervezte meg a rendezvényt, hogy felhívja a figyelmet az állatok jólétének javítására.

Október 4-e Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. Szent Ferenc figyelemre méltóan bánt az állatokkal és minden élőlénnyel, ezért több katolikus egyház is áldást kínál az állatoknak ezen a napon a tiszteletére.

Az állatok világnapja az ökológusok színterévé is vált, hogy megvitassák a veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos problémákat. Az esemény fő támogatója 2003-tól az Egyesült Államokban működő jótékonysági szervezet, a Naturewatch Foundation, akik lehetőséget teremtettek arra, hogy ezen a napon az állatok szerelmesei összegyűljenek a világ minden tájáról és az állatok nevében hallassák hangjukat.

 

Ki kell emelni, hogy ez a nap nem csak a háziasított állatoknak szól, hanem a vadállatoknak, a veszélyeztetett fajoknak, valamint azoknak az állatoknak is, akiket környezeti pusztítás és védtelenség fenyeget. A mai napon nem csak az otthon lévő állataink iránt érzett szeretetről emlékezünk meg, hanem arról is, hogy értékelni kell és tiszteletben tartani minden élőlényt, amely az ökoszisztémánk része.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió