Május első vasárnapja… – zenék Anyák Napjára

Written by on 2020. 05. 03

Május első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. Erre a napra összegyűjtöttünk néhány édesanyáknak szóló, vagy általuk ihletett dalt.

Ha erre az ünnepre gondolunk, nem biztos, hogy a blues melankolikus dallamai jutnak egyből eszünkbe, de számtalan gyönyörű szerzemény született blues zenészektől, például B.B. Kingtől.
A blues királyának szülei már gyerekkorában elváltak, a zenész édesanyjával maradt, akit viszont 10 éves korában el is veszített.
B.B. King: Nobody Loves Me But My Mother

 

Gregory Porter amerikai jazz énekes. Már első albuma, a Water is Grammy-jelölést kapott, 2014-ben pedig harmadik, Liquid Spirit című albuma a Legjobb Énekes Jazzalbum kategóriában el is nyerte a díjat.

Porter Sacramentóban született, és Bakersfieldben nőtt fel, ahol édesanyja miniszter volt. Fiatalon, 21 éves korában veszítette el édesanyját, akinek utolsó szavai ezek voltak: “Énekelj, kicsim, énekelj!”.
Az énekes betartotta, amit anyja kért, így születhetett meg a Mother’s song című dal.

 

Bill Withers, az idén elhunyt énekes Grandma’s hands c. dalában nagymamájának, Lulának állított emléket. Egyik koncertjén a dal előadása előtt így utalt nagymamájára: “Az én esetemben tényleg megtanultam szeretni valakit…”.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió