MAKK KÁROLY EMLÉKMŰVET AVATTAK

Written by on 2019. 05. 03

A Magyar Film Napján Makk Károlyné és a Magyar Filmakadémia emlékművet avattak Makk Károly lakásának kertjében. Jovánovics György szobrászművész tervezte az egyszerű,
fehér mészkőből készült rombusz alakú oszlopot, melyre Makk Károly minden filmjének címe kőbe van vésve az utókor számára.

Az emlékművet Makk Károly házának kertjében helyezték el, ahol a rendező ötven évig élt 2017-ben bekövetkezett haláláig. Az emlékmű a ház kertjében örökíti meg a rendező munkásságát, hisz itt készült fel a Szerelem, a Macskajáték, az Egymásra nézve és még sok más filmjének írására, forgatására, létrehozására.

Makk Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth– és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész 1925-ben Berettyóújfalun született. Édesapja révén, aki mozigépész volt, a mozi már gyermekkorában a mindennapjai része volt. Tanulmányait Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetem művészettörténet-filozófia-esztétika szakán kezdte, majd a debreceni egyetemen folytatta. Innen hívta őt a filmszakmába Ranódy László a Sarló Filmvállalathoz. 1946-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakos hallgatója. 1954-ben készítette első játékfilmjét, a legendás Liliomfit.

És hogyan választották a Liliomfi című filmbe, az akkor még teljesen ismeretlen Latinovits Zoltánt? Az alábbi videóból ez is kiderül!

Kép: Wikipédia/Stekovics Gáspár


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió