Már építik az ország legnagyobb Zsolnay kandallóját

Written by on 2021. 04. 19

Augusztus 20-ától lesz látogatható a Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi tere, a Szent István-terem, ami a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. A helyiség egyik fő látványossága a Zsolnay kerámiakandalló lesz.

Kép: Facebook

A kandalló a második világháborúban a teremmel együtt megsemmisült, de most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra pécsi gyárában a szakemberek egykori mintadarabok, eredeti tervek és archív fotók alapján hosszú évek alatt készítették el az eredeti alkotás hű mását.

Az ország legnagyobb Zsolnay kandallója 4,7 méter magas, 2,8 méter széles és közel másfél tonnás. A műalkotás 120 féle elemből és összesen 611 darabból áll, amelyek mind manufakturális jelleggel készültek. A munka aprólékosságát mutatja, hogy a kandalló egyes részein nyolc-tíz festési, mázolási, majd égetési fázist végeztek az aranyozás előtt. A kandalló főpárkányára újra felkerül Szent István tekintélyt parancsoló, életnagyságúnál nagyobb méretű mellszobra, melyet eredetileg Strobl Alajos alkotott meg.

A pécsi próbaépítés után az elmúlt hetekben immár végső helyén, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában újjászülető Szent István-teremben kezdték meg a kandalló összeállítását. A Happy Hours mai vendége Angyal Tibor tervező!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

Részletek: Facebook

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió