Már több mint 80 éve nyúzza egymást Tom és Jerry

Written by on 2021. 02. 10

Az ambiciózus, humoros, szörnyen erőszakos, elsősorban nem is gyerekeknek szóló Tom és Jerry örökre megváltoztatta az animációt. A mai napon, vagyis február 10-én jelent meg a filmsorozat első része, ám hosszú út vezetett ahhoz, hogy egyáltalán képernyőre tudjon kerülni a két állat harca.

1939-ben William Hanna és Joseph Barbera animátorok bemutatták első ceruzás forgatókönyv-ötletüket egy olyan rövidfilmről, amely egy macska és egy egér állandó háborúskodásáról szól. Senkinek sem tetszett az ötlet, az MGM vezetői testülete egyenesen azt mondta, hogy szabaduljanak meg az állatoktól. Később Fred Quimbyt, az MGM rövidfilm-osztályának vezetőjét kérték, hogy támogassa a forgatókönyvet, de ő is utálta az egészet. Barbera később azt mondta, hogy egy hajszálon múlott az, hogy feladják az egészet.

Quimby végül beadta a derekát és engedélyezett a párosnak egy epizódot. A “Puss Gets the Boot” (magyarul: Elbocsátás) 9 perces animációs rövidfilm 1940. február 10-én debütált a mozikban. Szerencsére a rajzfilm hatalmas siker volt. Besa Short, a Texas cimema tulajdonosa Quimbynél érdeklődött, hogy mikor jön a folytatás. Quimby belátta, hogy tévedett a projektet illetően és még két macska-egér harcos rövidfilmet engedélyezett a következő évben.

Hanna és Barbera később bevallotta, hogy az eredeti ötlet csupán annyi volt, hogy “két egyenlő karaktert megmutassanak, akik folyton konfliktusban állnak egymással” és azt mondták, hogy főhősöknek először egy rókát és egy kutyát gondoltak ki. A “Puss Gets the Boot“-ban a két állatot még nem is Tomnak és Jerrynek, hanem Jaspernek és Jinxnek hívták.

1940 és 1957 között a páros 114 Tom és Jerry rövidfilmet készített. Nem a gyerekek voltak a célközönség, komoly mozi-alkotásokként készültek, végül mégis a gyerekek körében aratta a projekt a legnagyobb sikert. Mára a rajzfilm rajongók a Tom és Jerry első évtizedét a hollywoodi animációs filmek legjobb időszakának tartják.

2021-ben a Tom és Jerry továbbra is Hollywood egyik leghíresebb alkotása – a róka és a kutya páros pedig valahogy nem érték volna el ugyanazt a hatást.

80 év egy percben:


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió