Megkezdődött az ablakokat, autókat „támadó” madarak időszaka

Written by on 2022. 02. 23

A költési időszak közeledtével máris számítani lehet ablakokat, autókat „támadó” valójában a saját tükörképükkel harcoló madarakra, de a probléma könnyen kezelhető.

Kép: Orbán Zoltán

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez évről évre érkeznek kora tavaszi, tavaszi bejelentések olyan madarakról, amik épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet. Közös érdekünk tehát a helyzet kezelése.

A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet “tükörkép-szennyező” hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza.

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az “ellenség” nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Sőt, a betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat.

Szerencsére a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű. A szerda délutáni Happy Hours vendége Orbán Zoltán, az MME szóvivője!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Mogyorósi Péter

Részletek: mme.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió