Meglepetést okozhat az illegális sorozatletöltés

Written by on 2019. 04. 03

A sorozat, amit illegálisan letöltesz meglepetéseket tartogathat a Windowsodnak. Ha A trónok harca, a The Walking Dead vagy a Zöld Íjász rajongója vagy, de kénytelen vagy alternatív nézési módokhoz folyamodni, nagyon kell figyelned! A Kaspersky cég jelentése szerint aggasztó dolgokat találtak bizonyos epizódok mellett, melyek számos torrent oldalakon megtalálhatóak voltak.

A jelentés mély részletességgel mutatja be megfigyelésüket, melynek során 2018 leghíresebb 31 sorozatának adataiból szűrtek le elemzéseket. Sok közülük malware-t vagy még veszélyesebb trójai vírust tartalmazott, ami képes kaput nyitni illetéktelen behatolóknak a számítógépünkbe.

Egy sorozat felülmúlta a többieket, méghozzá A trónok harca. A Kaspersky 9986 különböző malware-alapú fenyegetéseket talált az HBO sikersorozatának torrentfájljaiban, valamint 129.819 támadást dokumentáltak (különböző anti-malware védelmi programok jelzései alapján). A cég hozzátette, hogy ezek a számok annak ellenére ilyen magasak, hogy 2018-ban egyetlen új epizód sem került adásba a sorozatból.

Group of diverse friends and movie upload concept

A cég a következőket tanácsolta ilyen adathalászat kivédésére:

  • Figyeljünk a weboldal eredetiségére és ne látogassuk meg, ha nem vagyunk ebben biztosak.
  • Mindig nézzük meg a weboldal URL-jét. A hamis oldalak úgy nézhetnek ki mint az igaziak, de az URL-ben lehetnek anomáliák, amik segítenek kiszűrni ezeket. Például budapestbank.hu helyett buadapesbank.hu Látjuk a különbséget?
  • Figyeljünk a letöltött fájlok kiterjesztésére. Egy média fájl nem végződhet .exe-re.
  • Nézzünk utána a letöltött torrenteknek és olvassunk kommenteket a torrentfájlok alatt. Ha a kommentek nagyon nem a torrent tartalmáról szólnak, lehet, hogy malware van benne.
  • Ne kattintsunk gyanús linkekre, különösen azelőtt, hogy az adott epizódot leadták volna a TV-ben.
  • Használjunk megbízható biztonsági programokat a számítógépünk védelmére, úgy mint a Kaspersky Internet Security vagy más vírusirtó.

Képek: Freepik/rawpixel.com

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió