Megtalálhatták egy másik galaxis első bolygóját

Written by on 2020. 09. 28

Csillagászok azt állítják, hogy megtalálták egy idegen galaxis első bolygóját.

Egy messzi-messzi galaxisban – de nem réges-régen, hanem most – egy hatalmas bolygó keringhet egy bináris csillagrendszer körül. Ha a bolygó igazi, akkor ez lehet a legtávolabbi “világ”, amit valaha felfedeztek – egy bolygó egy másik galaxisból.

Rosanne Di Stefano által vezetett kutatócsoport a massachusettsi Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központban fedezte fel a potenciális bolygót, melyet M51-ULS-1b-nek neveztek el. Az évek során voltak már tudósok, akik találtak már exobolygókra utaló jeleket más galaxisokban, de egyik sem lett megerősítve. Ugyanez vonatkozik erre a bolygóra is, a tudósok viszont mégis optimisták.

”Izgalmas felfedezés, de nem váratlan” – mondta Angelle Tanner, a Mississippi Állami Egyetem csillagásza, aki nem vett részt a felfedezésben. “Nincs semmi okunk kételkedni abban, hogy más galaxisokban is vannak bolygók”

Sajnos a megerősítésre még akár évtizedeket is várni kell. A kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy egy Szaturnusz méretű égitest elhaladt iker-rendszerének egyik csillaga előtt, de mivel nagyjából ugyanakkora távolságra kering a saját csillagától, mint a Szaturnusz a Naptól, évtizedekbe is telhet, mire újra elhalad köztünk és csillaga között – tudósok ekkor erősíthetik meg a felfedezést.

“Persze az sem kizárt, hogy valami egyszerűen csak elhaladt a rendszer előtt, és soha többé nem fog visszatérni” – mondta Tanner.

Források: 1 2


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió