Megújuló kulturális élet Erzsébetvárosban: A bulinegyeden innen és túl

Written by on 2021. 12. 22

Erzsébetvárost sokan csak a „bulinegyeddel” azonosítják. Azonban a kerület ennél sokkal többet kínál, a jövőben pedig még inkább erősödni fog a kulturális élet! Múlt héten a képviselőtestület egyhangúlag fogadta el az ’Erzsébetváros Kulturális Koncepció 2021. – Befogadó kerület’ című hosszú távú kulturális stratégiát.

 De mit is takar ez? A tanulmány egy olyan víziót vázol fel, amely lehetőséget biztosít egy sokszínű, értékteremtő kulturális élet megteremtésére. A Koncepció ’Befogadó kerület’-ként definiálja Erzsébetvárost, reflektálva történelmi hagyományainkra és az újkori tendenciákra. Három fő fejlesztési területet határoz meg:

–          A zsidó kultúra: A zsidó hagyomány, mint a kerület kiemelt kulturális értékének képviselete. A vallási turizmus erősítése, kortárs zsidó művészet, oktatási programok, tudományos kutatások és konferenciák, valamint közösségi programok kezdeményezése.

–          Hagyományos mesterségek és fiatal designerek: A helyi hagyományos mesterségeket bemutató kiállítóhelyek megteremtése illetve létesítésük elősegítése továbbá az újraéledő kézművesség (design üzletek, fiatal tervezők) kerületben történő megjelenésének elősegítése.

–          Elsők: Elsősorban a kreatív iparban (képző- és iparművészek, zeneművészek, színház- és filmművészek, építészek, szépírók) pályakezdők diplomaszerzés utáni piacra kerülésének támogatása, megjelenési lehetőséghez történő hozzáférés elősegítése: Erzsébetváros, mint a kreatív ipar „inkubátor háza”.

A jövő év első hónapjaiban készül el a koncepcióhoz rendelt cselekvési terv. Cél, hogy a kerületi polgárok és a kerületet használók legszélesebb igényei és szempontjai érvényesüljenek, azaz szükséges a széles társadalmi egyeztetés. Ennek eredményeit mindenképpen figyelembe fogják venni.

A részletekkel érkezik hozzánk Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió