Megvannak a 2020-as Év Közeli Fotósa díj nyertesei

Written by on 2020. 10. 06

Kihirdették a 2020-as Close-up Photographer of the Year nyerteseit. A legnagyobb elismerést Galica Hoarau zsebelte be, egy fekete vizű merülés közben lekapott felvillanó angolna lárváért. A nyertesek listájának többi része kiemeli az állatok, rovarok, növények és az ember alkotta világ közeli textúráit és apró részleteit.

Juan Jesús González Ahumada | Gecko / CUPOTY

A versenyt 2018-ban alapította egy férj-feleség csapat, Tracy és Daniel Calder. A világ új perspektíváját megmutató képek bemutatására készült verseny különböző kategóriákra összpontosít: állatokra, növényekre, gombákra, meghitt tájakra, az ember alkotta világra, valamint értékeli a tehetséges fiatal fotósokat is.

Galice Hoarau | Eel Larva / CUPOTY

A 2020-as versenyen Galice Hoarau francia fotós szerezte meg az első helyet az állatok kategóriáját és az egész versenyt nézve is Eel Larva (Angolna Lárva) című képével. A felvétel egy éjszakai merülés során készült Indonézia partjainál, amikor a ritkán látható lények kilépnek a mély óceán tintafeketeségéből.

„Ami varázslatossá teszi a fekete vízi búvárkodást, azok a ritkán látott plankton teremtmények, melyek ilyenkor a Föld összes állatának egyik legnagyobb napi vándorlását hajtják végre” – magyarázza Hoarau. „Napnyugta után olyan állatok, mint ez a kis lárva, a felszínhez közel emelkedve táplálkoznak, ahol a napfény lehetővé teszi a planktoni algák növekedését. Napkeltekor lemerülnek a mélybe és ott maradnak napközben, hogy elkerüljék a ragadozókat.”

Andrei Savitsky | Glassworm / CUPOTY

A győztesek listájának másik kiemelkedő fotója a Glassworm (Üvegféreg), melyet Andrej Savitsky ukrán fotóművész készített. Ezeknek a vízben élő lényeknek a különlegessége, hogy átlátszóak, így szerveik és idegrendszerük leplezetlenül megtekinthető. A színes kép jobb oldalán látható két foltos ovális az üvegféreg „úszóhólyagja”, amely segíti a lények felemelkedését és süllyedését a vízben.

Az állatok kategóriájában Daróczi Csaba magyar fotóművész nyerte el a második helyet, érdemes többek között az ő képét is megtekinteni a verseny hivatalos oldalán!


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió