Mesekönyv Miles Davis életéről

Written by on 2019. 07. 13

Képes mesekönyv készült Miles Davis életéről.

A trombitás egyik legnagyobb hatású albuma után Birth of the Cool: How Jazz Great Miles Davis Found His Sound címre keresztelte könyvét a szerző, Kathleen Cornell Berman. Mint nyilatkozta, tizenegy éves korában hallotta először Davis játékát, és lenyűgözte, mennyire másképp szól a hangszer az ő kezében, mint mondjuk Louis Armstrongnál. „Nem csoda, hogy jazzrajongó lettem” – meséli a szerző arról, miért éppen Miles Davis életéről írt mesekönyvet. „Rengeteget olvastam róla, beleérve a saját önéletírását, számtalan vele készült interjút hallgattam a YouTube-on, szóval rengeteg információt gyűjtöttem össze róla. Meg akartam tudni, mi hajtotta, hogy ezt az egyéni hangszínt kifejlessze, ezért mélyebbre kellett ásnom a motivációira fókuszálva. Azt akartam, hogy ez a könyv más legyen, mint a többi életrajz, meg szerettem volna megmutatni az olvasóknak, mi inspirálta ezt a nagyszerű muzsikust” – fogalmazott a szerző.

Az illusztrátor, Keith Henry Brown – akire saját bevallása szerint nagy hatást gyakorolt Miles Davis abban, hogy művésszé váljon – alapvetően képregényrajzoló, de most két kedvenc akvarellművésze, Ben Shahn és David Stone Martin jazzillusztrátor munkáiból inspirálódott.

Berman szabadversben meséli el Miles Davis útját a gyerekkortól egészen a nagy presztízsű Newport Jazz Festivalon történt szerepléséig. A versforma szerinte segíti a gyerekeket, hogy megérezzék azt a ritmikusságot, groove-ot, ami Miles Davis zenéjében is ott lüktet. Berman saját szövegeit Miles Davis-idézetekkel és más zenészektől származó jellemrajzokkal egészítette ki. A szerző reméli, a könyv hatására még többen meg fogják ismerni Miles zenéjét.

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió