Meteroit csapódott a kertjébe, dollármilliomos lett a férfi

Written by on 2020. 11. 20

Egy világűrből érkező szikla, ami valaki telkén landolva dollármilliót hoz a konyhára, valószínűtlenebbnek tűnik, mint a lottó ötös, egy szerencsés ember mégis ebbe a helyzetbe került.

Josua Hutagalung, egy 33 éves indonéziai koporsókészítő, egyik napról a másikra dollármilliomos lett. Augusztusban egy meteorit csapódott be a kertjébe, ami körülbelül 15 cm mélyre fúródott a földbe.

Hutagalung kétséget kizáróan a legszerencsésebbek egyike, hiszen nem a házát, hanem a kertjét érte az elképzelhetetlenül gyorsan mozgó szikladarab. Szerencséje azonban itt nem fogyott el, hiszen ahogy a földből előkerült a meteorit, elment felbecsültetni.

“Amikor felemeltem, a kő még mindig meleg volt és bevittem a házba. A csapódás hangja olyan erős volt, hogy a ház falai is beleremegtek. Miután körbenéztem, láttam, hogy a ház bádogteteje betört”

– mesélte Hutagalung a becsapódásról.

A meteorit széntartalmú kondritból állt, ami nagyon ritkán fordul elő. Általában ezek a minták 645 font/gramm (kb. 250 000 Ft/gramm) áron adhatóak el, az indonéziai szerencsés férfi meteoritja pedig 2,1 kg – os volt.

Josua Hutagalung | Facebook

Josua eladta a kőzet egy részét, a hírek szerint több, mint 1 millió fontért. Az újdonsült vagyonnal nyugdíjba kíván vonulni és egy templom építését is tervezi. Azt is elmondta, hogy mindig vágyott egy kislányra és reméli, hogy a meteorit becsapódás annak is a jele, hogy számára ez a vágya is valóra válhat.

Jared Collins amerikai meteorit szakértő, aki a kőzetet adta át egy amerikai gyűjtőnek, elmesélte a The Sun-nak azt, hogy hogyan jött létre a tranzakció:

“A Covid-válság kellős közepén történt és őszintén szólva nagy dilemma volt, hogy saját magamnak vásároljam-e meg a követ, vagy együttműködjek az amerikai tudósokkal és gyűjtőkkel” – meséli Collins. “Annyi pénzt vittem, amennyit csak tudtam és elmentem megkeresni Josuát, akiről kiderült, hogy tehetséges üzletember.”

Josua Hutagalung | Facebook

Minden jel arra mutat, hogy Hutagalungra egy hosszú és boldog nyugdíjas élet vár, miközben a gyűjtők és tudósok vizsgálják a nagy meteorit darabot.

Képek: Josua Hutagalung | Facebook

 

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió