Mi történik az agyunkban, ha túl sokat internetezünk?

Written by on 2019. 01. 30

Dr Jazzy című műsorunkban Háver-Varga Mariann vendége dr. Békési Csilla pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta volt. A téma az online (digitális) függőség. Orvosilag hat feltétel esetén beszélhetünk az online függésről, ehhez képest, mit jelent a problémás géphasználat? Csilla Zürichben él és dolgozik egy klinikán. Milyen problémával keresik fel itt és mi a jellemző Magyarországon? Hogyan kapcsolódik e témához a vásárlási, vagy a pornó vagy éppen a munkafüggőség? Hogyan lehet megszólítani a Z generációt a géphasználat kapcsán? Ezek mind-mind olyan kérdések, melyekre a pszichiáter szakorvos válaszolt.

Statisztikai adatok szerint naponta 88x-or nézzük meg a telefonunkat, azonban jó tudni, hogy ebből 35x-ör csak az idő miatt pillantunk a telefonunkra. Ettől függetlenül a legtöbbször attól félünk, hogy túl sokat használjuk az okos eszközeinket.

Függőség vs problémás internethasználat

Leggyakrabban a problémás internethasználattal állunk szemben, de természetesen a függőség is nagyon könnyen kialakulhat. Kontrollvesztés: egyre többször kell használni azt a bizonyos közösségi médiát, hogy ugyanazt a hatást érje el, testi szimptómák megjelenése: fejfájás, emésztési zavarok, az élet összpontosítása az addikció körül és az ellenállhatatlan sóvárgás azok a jelek, melyekre kiemelten érdemes figyelnünk. Nagyon fontos lenne a prevenció, amihez elsősorban minél több információra lenne szükségünk.

És mi történik az agyunkban, ha túl sokat internetezünk?

Egyfelől aktivizálódik a jutalmazási központ az agyunkban, másfelől emelkedik a dopamint szintünk. Ilyen például, amikor az édesanya, óvónéni vagy a nagypapa megdicséri a gyermeket. Ilyenkor dopamin termelődik az agyban. A túlzott internethasználat estében folyamatosan termelődik a dopamin, ami nagyon jó érzés, de egy idő után ebbe teljesen bele lehet fáradni és a felvevő agysejtek érzékenysége csökken. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy jóval több dopaminnak kell termelődnie, hogy ugyanazt a hatást tudjuk elérni. Ilyenkor juthatunk el abba a stádiumba, hogy már nem azért használjuk a médiát vagy játszunk, hogy jó legyen, hanem azért, hogy ne legyen rossz. – hangsúlyozta dr. Békési Csilla.

A világ folyamatosan változik

Ezelőtt 200-250 évvel korábban az Osztrák-Magyar Monarchia idejében rugalmatlan udvari szokásokkal kellett együtt élniük az embereknek. Ha ez a generáció azt hallaná, hogy intim dolgokról, szexualitásról beszélünk a mindennapokban, akkor azt mondanák, hogy itt a világvége, eluralkodott a pokol. Nekünk pedig ez teljesen természetes, sőt ezt tartjuk jónak. Mi pedig attól félünk, hogy a jövőben fog eluralkodni a pokol. Fontos, hogy ne ítélkezzünk a mostani fiatalok felett, hiszen ők csupán abban a világban próbálnak érvényesülni, ami javarészt online zajlódik.

Elmagányosodás, családalapítás, a kézírás kihalása, középiskolások véleménye, multitasking, hova lesz a közösség, szülőként hogyan lehet segíteni, és hogy hogyan jön ide majd a szotyizás? A műsorból többek között ez is kiderül.

Az online függőség szinte kimeríthetetlen téma, ezért dr. Békési Csilla másodszor is Háver-Varga Mariann vendége volt. Érdemes ezt is meghallgatni!

Képek: Pexels/rawpixel.com


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió