Miért hordjunk maszkot, ha hordhatunk űrhajós sisakot is?

Written by on 2020. 10. 12

Fertőtlenítsd le a kezed és tedd fel az űrhajós sisakod – a vírusellenes felszerelés, ami egyenesen az égből pottyant le ide hozzánk, a Földre.

Kép: Microclimate

Igen komoly konszenzus van abban, hogy a maszk kényelmetlen – ráadásul minél hatásosabb, annál kényelmetlenebb. A Hall Labs által életre hívott Microclimate nevű cég ezt szem előtt tartva kifejlesztett egy aktív légtisztítórendszerrel rendelkező és hermetikus védelmet nyújtó sisakot, melyet AIR-nek nevezett el. A szerkezet pontosan úgy néz ki, mint egy űrhajós sisak, viselése mégis sokkal kényelmesebb, mint egy orvosi szájmaszké.

Kép: Microclimate

Michael Hallnak, a Hall Labs ügyvezető igazgatójának egy családi síelés közben pattant ki az ötlet a fejéből. Hall a símaszktól és a szemüvegtől nem látta a gyerekeinek az arcát, valamint zavarta, hogy hideg és nedves lett a felszerelése. Ekkor formálódott meg benne a sisak ötlete, amely egy “mikroklímát” teremt a fej körül. A Microclimate a járvány kitörése után gyorsan átdolgozta az alapkoncepciót, így jött létre az AIR, ami a gyártó szerint tökéletes védelmet nyújt a vírussal szemben.

Kép: Microclimate

A sisak egy beépített szellőzőrendszerrel van felszerelve, melyet ventillátorok működtetnek (alatta biztosan nem párásodik be a szemüveged). A levegő áramlását cserélhető HEPA szűrők biztosítják, melyek a gyártó szerint a 0,3 mikron vagy annál nagyobb részecskék 99,97 százalékát képesek megszűrni. A gyártó szerint a sisak akkumulátora nagyjából négyórányi működést tesz lehetővé, viszont az eszköz töltés közben is tovább használható. A sisak súlya nem haladja meg az 1 kg-ot.

Kép: Microclimate

Ám ez nem minden, további fejlesztésekre lehet számítani. A társaság szeretne javítani azon, hogy a sisakon keresztül is tökéletesen lehessen hallani, valamint szeretné bővíteni egy “szívószállal”, hogy lehetővé tegyék az ivást  a maszk viselése közben. A sisakot nem mindennapi, inkább orvosi és oktatási célokra szánják, valamint hosszabb utazásokra. A sisak egyelőre csak az Egyesült Államokban kapható, bevezető ára 200 dollár (kb. 61 ezer forint).

Források: 1 2 3

 

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió