Miért hoz balszerencsét a péntek 13-a?

Written by on 2020. 03. 13

Ma december után újra péntek 13-a van, ami nem jelent mást, mint balszerencsét.

A baljós dátum visszatérése közvetlenül akkor, amikor a koronavírus éppen végigsöpör a Földön, tökéletesen beleillik a képbe. Vásárlók az utolsó WC-papír csomagokon verekednek a szupermarketek folyosóin, majd 15 kiló húst kérnek a hentesnél – tiszta péntek 13-a hangulat. De hogyan alakult ki ez a babona ezzel a speciális nappal kapcsolatban?

A 13-as számot övező baljós gondolatok az Utolsó vacsorából származnak, amelyen 13 ember – Jézus és 12 tanítványa – vett részt Jézus nagypénteki keresztre feszítése előtti éjszaka. A 13-as szám ennélfogva egybefonódott Jézus árulójának, Júdásnak a nevével.

A nap és a dátum egyesülése oda is visszavezethető, amikor IV. Fülöp francia király 1307. október 13-án, pénteken letartóztatott több száz templomos lovagot. A keresztes vitézeket V. Kelemen pápa nyomására tartóztatták le egy volt lovagrendi tag állítása miatt, miszerint a rend új tagjait a keresztek köpködésére, Krisztus tagadására és homoszexuális cselekedetekre kényszerítették a beavatási ceremónia során.

IV. Fülöp (religion.wikia.org)

A látszólag teljesen megalapozatlan állítások kényelmes ürügynek szolgáltak Fülöp számára a gazdag rend üldözésére és az Anglia elleni háború utáni adósságainak elsimítására. Erkölcsi és pénzügyi korrupcióval, valamint hamis bálványok imádásával vádolva, gyakran kínzásokkal elért vallomások után több lovagot végül Párizsban, máglyán égettek el.

A Templomosok égetése (British Library/Robana/Rex)

A rend nagymestere, Jacques de Molay, mikor meglátta a lángokat a Notre Dame előtt, a legenda szerint megátkozta azokat, akik üldözték rendjének tagjait. „Isten tudja, ki tévedett és vétkezett. Balsors vár azokra, akik halálra ítéltek minket” – mondta.

A szent harcosok letartóztatását követő események – a hagyomány szerint – az ezt követő minden péntek 13-ára balszerencsét hoznak mindenki számára, hogy De Molay átka visszhangozzon mindenki fejében az elkövetkezendő idők során.

Források: 1 2


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió