Miért őrül meg a bakelitért a millenniumi generáció?

Written by on 2019. 03. 14

Évtizedekig a legmenőbb dolog volt, aztán úgy tűnt, örökre eltűnik a polcokról a hanglemez. Az utóbbi néhány évben viszont megint berobbant a divatba. Vajon minek köszönheti a népszerűségét egy olyan generációnál, amelyik jóval a bakelitkorszak után született?

A lemezrajongók számára nincs is kedvesebb elfoglaltság, mint azzal tölteni a délutánt, hogy végtelen mennyiségű rekordot átnézni valamelyik antikváriumban.

A kazettás megoldás olyan gyorsan futott ki, ahogyan bejött, a CD-n történő zenekiadásnak pedig még ennyi sem jutott. A streamelő szolgáltatások, mint a Spotify pedig minden eddiginél egyszerűbbé tették a zenék hallgatását. A 12 inches, fekete lemezek mégis tudnak valamit, amitől az eladásuk növekedni kezdett.

Csak Angliában tavaly 4 millió slágerlistás lemezt adtak el, ez hatalmas növekedés, ha azt vesszük, hogy 2016-ban 3,2 millió ilyen fogyott. A szakértők szerint 2019-re 4,5 millió korongot értékesítenek majd.

Az Arctic Monkeys Tranquiliy Base Hotel & Casino című albuma volt a legkeresettebb, 38.000 példányban kelt el, míg a klasszikusokból 1,3 millió darab fogyott.

De vajon akkor, amikor pillanatok alatt le lehet tölteni egy egész lemezt, miért őrülnek meg a zenéért a millenniumi generáció tagjai?

Millenniumi generáció alatt az X és az Y generációt értjük. Az Y- generáció 1980-1995 között születettek, a Z-generáció pedig 1996-2010 között születettek.

Nem csak nosztalgia

Bárki, aki emlékszik, hogy milyen volt, amikor egy híres album először megjelent, el tudja mondani, hogy a nosztalgia milyen jó érzéssel tudja eltölteni az embert, hogy milyen jó az, amikor egy kicsit emlékezni lehet a „régi szép időkre” A lemezek hangulatos recsegése azonnal egy másik világba varázsol bárkit (és emlékezteti rá, hogy ideje lenne megtisztítani azt a bizonyos lemezt). Ez viszont nem magyarázza meg, mit éreznek azok, akik úgy kezdenek lemezgyűjtésbe, hogy a rekordok megjelenése idején még a világon sem voltak.

A YouGov felmérése szerint 1,444 ember, vagyis a minden negyedik 18-24 év közötti felhasználó vásárolt hanglemezt az elmúlt hónapban (2019 február). Ez azt jelentené, hogy ők is valami kézzel foghatót keresnek? Hogy az elektronikus média túlságosan körbe veszi őket és szükségük van valamire, amit teljes fizikai valójában is birtokolni lehet?

Hacsak nem rendelkezünk valamilyen művészileg kidolgozott MP3 lejátszóval, a lemezjátszók analóg hangja mindig egy kicsit melegebbnek hat majd (és jobb minőségű lesz), mint a digitális mintáé, ezért úgy hallhatjuk a zenét, ahogyan azt a művészek szerették volna. A CD-k és mágnesszalagok könnyen megsérülnek, valószínűleg ezért lett a bakelit a millenniumi korosztály választása.

A bakelit lemezek megünneplésére idén egy világnapot is bevezettek. A „zeneboltok napja” április 13-ára, szombatra esik.

Nálunk is pörögnek a bakelitek!

Magyarország első és egyetlen soul – funk rádióműsora immár 12 éve szól a 90.9 Jazzy frekvenciáján.  A műsorvezető Bogyó Tamás, aki Európában és a tengerentúlon is elismert lemezgyűjtőnek számít. Missziója, az eredeti vinyl lemezek alapján megismertetni a 70-80-as évek soul és funk zenéjét, mely az alapját képezte a mai táncolható könnyűzenei stílusoknak. Teszi mindezt kizárólag műsorvezetőtársával Temesi Bercivel, Fekete Tamással és szakértő vendégek segítségével. A műsor elérhető minden szombat este 19-21 óra között, plusz érdemes követni a #soulsession Facebook és Instagram oldalát is! 

Képek: Unsplash/Manuel Sardo/Florencia Viadana/Ivan Dorofeev

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió