Miért sikeresebbek az emberek, akik mindig elkésnek?

Written by on 2020. 03. 09

Az, hogy valaki sokat késik, nem egyenlő azzal, hogy kudarcot vall. Valójában ez jelentheti azt is, hogy minden adottsága megvan ahhoz, hogy mindenki mást felülmúljon.

Az egyik tulajdonság, amelyet sok helyen a professzionalizmussal azonosítanak, az a pontosság, hiszen azzal, hogy pontosak vagyunk, tiszteletet mutatunk munkatársaink felé. De kiderült, hogy akkor sem kell aggódni, ha valakinek az óra a legnagyobb ellenfele. A sok késés rávilágíthat olyan pozitív tulajdonságainkra, amelyektől jobban tudunk majd boldogulni.

1. Optimizmus

Diana DeLonzor “Soha többet nem fogok elkésni” (Never Be Late Again) című könyvében azt írja, hogy a krónikusan késő emberek tervezési hiányosságokat mutatnak, hiszen nem képesek reálisan megbecsülni, mennyi időt fog egy adott munka igénybe venni. Ennek részben az lehet az oka, hogy, –  mint azt Jeff Conte, a San Diego Állami Egyetem pszichológusa is megerősíti – az ilyen emberek máshogy érzékelik az időt és úgy érzik, az idő lassabban telik, mint valójában.

Ám DeLonzor szerint a késő emberek nem szenvednek hiányt optimizmusban sem. Tehát, az ilyen mentalitású ember arra a helyzetre, hogy tíz darab 10 perces munkát kell elvégeznie egy óra alatt, valószínűleg úgy fog reagálni, hogy “Persze, meg tudom csinálni! Semmi probléma.” A lelkes, “meg tudom csinálni” hozzáállás kincset érhet, viszont óvatosnak kell lenni, hogy ne ígérjünk másoknak sokkal többet, mint amennyit el tudunk végezni.

2. Multitasking

A multitasking – tehát az egyik tevékenységből a másikba történő gyors váltás – felemésztheti az agy energiáját. Azt is jelentheti, hogy az ember nincs annyira tudatában mindannak, amit csinál, így befejezni sem fog sikerülni az összes tevékenységet. De van egy jó hír a multitaskerek számára is. Azok az emberek, akik ezt csinálják, valószínűleg azért csinálják, mert okosak és kreatívak. Sok érdeklődési körük van és mindent ki akarnak próbálni.

Conte megállapította, hogy azok, akik késnek, általában multitaskerek. Ők kevésbé tudnak egy dologra fókuszálni, viszont ezt a képességet a nyitottságukkal és a fejlett problémamegoldó képességükkel pótolják.

3. Rögtönzés

Az, aki az időt rosszul érzékeli, lekésheti a buszt. Ilyenkor pillanatokon belül kell a fejben egy új útvonalat kitalálni, amivel a lehető leggyorsabban tud beérni a munkába. Hasonlóképpen, ha valaki elkésik egy értekezletről, annak gyors megoldást kell találnia arra, hogyan éri be azokat, akik már percek óta a gyűlésen vannak. A stressz ebben az esetben hátráltató tényező lehet, úgyhogy fontos, hogy megtartsuk nyugodtságunkat és pozitív hozzáállásunkat.

Összegezve, senkinek sem lesznek kevesebb lehetőségei attól, hogy sokat késik. Az ilyen embereknek is megvannak a saját erősségeik, amelyek sikerre vihetik annak ellenére, hogy az óra mást mond. Addig, amíg valaki felelősséget vállal a késésért és nincs romboló hatással környezetére, komoly esélyei vannak. Csak élni kell vele.

Forrás


Continue reading

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió