Miles Davis dokumentumfilm debütál a Sundance Filmfesztiválon

Written by on 2019. 01. 03

Eddig még nem készült igazán mély és átfogó dokumentumfilm a legendás jazzenészről. A Miles Davis: The Birth of Cool (Miles Davis: A nagyszerűség születése) című munka ezt a hiányt pótolja. Az alkotás premierje január 24-én lesz a Utah állambeli Park City-ben, a Sundance Filmfesztiválon. A film várhatóan 2019 nyarán kerül majd a mozikba.

A film azt ígéri, hogy az embert mutatja meg a legenda mögött. A rendezője az Emmy-díjas Stanley Nelson, akinek a legismertebb filmje a The Black Panthers: Vanguard of the Revolution, amely a 60-as évekbeli, amerikai polgárjogi mozgalmak kultúrára gyakorolt hatását mutatja be. A Miles Davis film a 10. olyan alkotása, amelyet a Sundance Filmfesztivál keretében mutatnak be először a nagyközönségnek.

„Miles Davis kétség kívül egy zenei legenda, de én inkább azt szerettem volna megmutatni, hogy milyen ember áll emögött a mítosz mögött. – írja közleményében a rendező. – „Azzal, hogy megmutatjuk, hogyan nőtt fel, milyen módszerrel dolgozott, hogyan volt szerelmes és hogyan küzdött a démonaival, egyszersmind azt is láttatjuk, hogyan formálódott a jazz maga, illetve ez hogyan befolyásolta a következő generációk zenéit, a rockot, a funkot, a hip-hopot.”

A rendezőnek a Miles Davis birtok olyan részére sikerült bejutnia, amelyeket eddig még soha nem láthatott a szélesebb közönség. A filmben megjelennek majd stúdiófelvételek, ritkán látható fotók és más emlékek is. A megszólalók is különlegesek: láthatunk interjút Quincy Jones-szal, Carlos Santanával, a szaxofonos Wayn Shorterrel, a basszusgitáros Ron Carterrel, Clive Davis producerrel és sok más fontos szereplővel a zenei piacról.

A Miles Davis film egyébként nem az egyetlen olyan zenei dokumentumfilm, amelyik komoly figyelmet érdemel a fesztivál programjában. Cameron Crow társproducer és A. J Eaton rendező David Crosby: Remember My name (David Crosby: Emlékezz rám!) című alkotása a rock legenda életét és alkotómunkáját mutatja be, így több mint 51 év történetét öleli fel. A Marianne & Leonard, Nick Broomfield tollából pedig Leonard Cohen és norvég múzsája, Marianne Ihlen románcát mutatja meg annak görögországi kezdeteitől egészen az életük végéig.

Kép: Wikipédia


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió