Hendrix és Mccartney szuperzenekart tervezett?

Written by on 2018. 07. 05

Jimi Hendrix egy táviratot küldött Paul McCarntney-nek, a Beatles sztárjának 1969-ben, hogy megkérdezze, lenn-e kedve összeállni vele és Miles Davis jazztrombitással…

Ahogyan ma a nagy duettek, triók és szuperzenekarok futnak, az embernek szinte belesajdul a szíve a ténybe: Miles Davis, Jimi Hendrix, Tony Williams és Sir Paul McCartney zenekara sosem létezett. Pedig nagyon közel állt hozzá.

Régóta ismert tény, hogy a trombitás Davis és a gitáros Hendrix sok-sok tervet szőtt arról, hogy egyszer együtt fognak zenélni. Hendrix hirtelen halálával (1970), azonban ez a lehetőség örökre kútba esett. A prágai Hard Rock Cafe-ban azonban őriznek egy aprócska emléket, ami azt is bizonyítja, hogy a nagy kettős már a basszusgitáros felvételén gondolkozott. A választásuk pedig nem másra, mint magára Paul McCartney-ra esett. Williams, a kor egyik legjobb jazz dobosa szintén szerepelt a zenekar lehetséges tagjainak a listáján.

A távirat, amelyet (egy kis helyesírási hibával) Hendrix McCartney-nak címzett a The Beatles-t gondozó Apple Recordsnak 1969. október 21-én, arra kéri McCartney-t, hogy vegye fel a kapcsolatot Alan Douglas producerrel:

„Vegyünk fel közösen egy kislemezt a hétvégén. Mi lenne, ha eljönnél basszust játszani? Stop Hívd Alan Douglast a 212-5812212-n. Béke Jimi Handrix Miles Davis Tony Williams”

McCartney helyett a Beatles megbízottja, Peter Brown válaszolt a levélre, jelezve, hogy McCartney a szabadságát tölti Skóciában és nem várható, hogy két héten belül visszatér. Ez volt az az időszak, amikor a Beatles feloszlott az állandósuló művészi és anyagi viták miatt. Hendrix ebben az évben a karrierje egyik legnagyobb sikerét aratta, miután megjelent a People, Hell and Angels (Emberek, Pokol és Angyalok) című, poszthumusz albuma, amely a legnagyobb bevételt hozó lemez lett az elmúlt 44 évben.

A távirat, amely 1995-ben, egy aukció révén került a prágai kávézó tulajdonába, az album megjelenése után újra az érdeklődés kereszttüzébe került. Jeff Nolan, a Hard Rock Café történésze azt mondja: „Az igazán elszánt Hendrix rajongók tudtak a táviratról. Hogyha létrejött volna a csapat, akkor egy eszméletlenül erős bandával lettünk volna gazdagabbak”.

Hendrix életrajzírója, Charles Shaar Murray az AP hírügynökség újságírójának, Gregory Katz-nak így nyilatkozott: „Elsőre eléggé furcsa és légből kapott ötletnek tűnik. Aztán ha egy kicsit tovább gondoljuk a dolgot, akkor elég tipikus Hendrixi logika, hogy szerződtessünk valakit, aki remek zenész, de más háttérből érkezik. Nagyon sajnálom, hogy az ötlet végül nem valósult meg. Fantasztikus lehetőség lett volna.”

Eddie Karmer, a Hendrixszel dolgozó hangmérnök azt mondja: „Fenomenális dolog lett volna. Csak az isten tudja, mi sülhetett volna ki belőle. Hatalmas egyéniségek, egy időben, egy stúdióban… Nagyon boldog lennék, ha dolgozhattam volna rajta. De nem lehetett.”

Abban az időszakban, amikor az ötlet megszületett, Davis éppen távolabb mozdult a jazz műfajától és különböző zenei fúziókkal kísérletezett, így nem teljesen tiszta, hogy pontosan milyen stílusban játszott volna a csapat. Önéletrajzában Davis azt állítja, hogy sokat dzsemmeltek együtt Hendrix new york-i lakásában, a dallamok rögzítését pedig csak az akadályozta meg, hogy a naptáruk mindig jó előre tele volt. A pletykák egy kicsit mást állítanak. Egyes források szerint a problémát az okozta, hogy Davis 50 ezer dollárt kért volna azért, hogy részt vegyen a felvételen.

A négy zenészből ma már csak McCartney él. Helyette az újságíróknak a zenész szóvivője válaszolt, aki azt mondja, McCartney-t túlságosan leköti a világ körüli turné, így nem volt ideje rendezni a gondolatait egy olyan táviratról, amelyet több, mint negyven éve küldtek.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió