Milyen whiskey-t ajándékozzunk karácsonyra?

Written by on 2020. 12. 11

A whiskey egyben az egyik legjobb, de a legkockázatosabb ajándék is, amit karácsonykor adhatunk szeretteinknek, barátainknak. Ha jól választunk, akkor egy ígéretes meglepetés lehet, ami tökéletesen passzol a megajándékozotthoz, de ha meggondolatlanul adunk üveget, az rosszul is elsülhet. A klasszikus bourbon-től a legfüstösebb skót whiskyn át a japán kevert whiskyig itt van 10, Magyarországon is megvásárolható whiskey és mellettük 10 ok a vásárlás ösztönzésére.

1. Four Roses (1 l, 40%)

Az 1800-as évek végén élt Paul Jones, aki egy különleges képességű lepárlómester volt. A legenda szerint beleszeretett egy déli szépségbe, akinek az övén négy vörös rózsából álló dísz volt. Ezért amikor elkészítette élete nagy művét, a legjobb bourbont, azt ennek a hölgynek a tiszteletére ‘Four Roses’-nak, azaz “Négy Rózsának” nevezte el. Az ősi recept és a lassú érlelés az égetett tölgyfahordóban adják meg a Four Roses egyedi ízét és sima lecsengését.

Ár: 7.890 Ft

2. Knob Creek (0,7 l, 50%)

Az úgynevezett ‘SMALL BATCH Bourbon Collection’, azaz a ‘Kis Szériás Bourbon Kollekció’ egyik klasszikus darabja. Már az üveg különleges formája, a puha, fekete viasszal lezárt dugó jelzés is utal a nem mindennapi élményre.

A bourbon whiskey-k kedvelőinek, de minden ‘felfedezőnek’, aki szereti az édesebb, karamellesebb ízeket, ajánlott ez a finomság. Az 1992 óta forgalmazott whiskey érdekes nevét Abraham Lincoln szülővárosárol kapta.

Ár: 12.990 Ft

3. Sazerac Straight Rye (0,7l, 45%)

Ezt az amerikai rozswhiskey-t a New Orleans-i Sazerac Kávéházról nevezték el, amely a híres Sazerac koktél szülőhelye. A kávéház az 1800-as években Thomas Handy tulajdonában működött, itt találták ki a Sazerac koktélt, amely rozswhiskey és Peychaud’s Bitter keveréséből született. Ez volt Amerika első minőségi koktélja. A Sazerac Rye Whiskey New Orleans hagyományát és történelmét szimbolizálja.

Ár: 20.990 Ft

4. Maker’s Mark (0,7 l, 45%)

Ha valaki kedveli a bourbon whiskey-t, és egyszer belekóstolt a Maker’s Mark egyedileg, kézzel viaszolt, speciális palackba töltött bourbonjébe, annak mindig lesz a bárszekrényében legalább egy üveg. Ízében megvan egy maláta whisky vagy konyak kifinomultsága és egyensúlya, így frissítően és kellemesen hat.

Ár: 9.590 Ft

5. Elijah Craig Small Batch (0,7 l, 47%)

A hagyomány szerint a lepárlóban történt szerencsés baleset nyomán honosodott meg Amerikában (és aztán az egész világon) a szokás, hogy a hordókat használat előtt kiégetik. Ugyanis egy kisebb tűzeset után a takarékos tulajdonos, Elijah Craig, aki mellesleg baptista lelkész volt – nem szerette volna, hogy kárba menjenek elszenesedett hordói, ezért kísérletképpen whiskey-t érlelt bennük. A jó szerencse rámosolygott Craig tiszteletesre, ugyanis ezáltal az ital tisztábbá, színében, illatában és ízében gazdagabbá vált.

Az Elijah Craig egy valódi felsőkategóriás bourbon. A hordókat kis szériákban palackozzák le. Az Elijah Craig lepárlómestere maga válogatja ki azokat a hordókat, amelyekben a legfinomabb bourbon van.

Ár: 13.990 Ft

6. Woodford Reserve Double Oaked (0,7 l, 43,2%)

 

Ezt a többszörösen díjnyertes Woodford whiskey-t kétféle hordóban érlelték. Először a hagyományos érlelés szerint, új készítésű, belülről kiégetett fehér tölgyfahordóban, majd a palackozás előtt olyan hordóba teszik, amelyet belülről erőteljesen kiégettek. Ennek hatására a normál bourbon karaktertől eltérő ízvilág születik, amelyben a tölgyes fűszeresség fokozott hangsúllyal van jelen.

Ár: 17.990 Ft

7. Lagavulin 16 éves (0,7 l, 43%)

A Lagavulin egy kelta szó, aminek jelentése “a völgy, ahol a malom van”. A lepárlót, ami a világ egyik legnépszerűbb és legismertebb single malt whiskyjét gyártja 1816-ban alapította bizonyos John Johnston. A 16 éves Lagavulin egy igazi klasszikus Islay whisky, a régió összes jellegzetességével. Aki egyszer megkóstolta, nem tudja feledni édesen krémes füstösségét és mindig hiányérzete lesz, ha nincs otthon legalább egy palack ebből a csodálatosan kifinomult italból.

Ár: 25.990 Ft

8. Laphroaig 10 éves (0,7 l, 40%)

Az Islay régió jellegzetes füstös, tőzeges karakterét kiválóan reprezentáló Laphroaig whisky, a single malt rajongók egyik leggyakoribb választása (ez Charles herceg kedvenc whiskyje). A Laphroaig nem csak egy különlegesen magas minőségű és egyedi ízvilágú whisky, de egy legenda is egyben. A Laphroaig szerelmesei számos országban rajongói klubokat hoztak létre és magának a gyárnak is van egy “Freind of Laphroaig” (a Laphroaig Barátai) elnevezésű társasága.

Ár: 14.890 Ft

9. Nikka From The Barrel (0,5 l, 51,4%)

Ez a blend az egyik legismertebb japán whiskygyártó, a NIKKA cég remekműve egy rendkívül stílusos palackban. A whisky a Miyagikyo lepárló könnyed, lágy és a Yoichi lepárló gazdag, férfias malátawhiskyjének különleges keveréke, mely friss bourbonhordókban érett olyan tökéletesre, hogy egyértelműen fellelhető legyen benne a japán whisky minden finomsága.

Ár: 13.690 Ft

10. Glenfarclas 25 éves (0,7 l, 43%)

“A whiskyk között a maláta a király, a királyok legfelsőbb uralkodója pedig a Glenfarclas” – mondja ezt egy rivális lepárló. A 25 évig érlelt Glenfarclas csoda igazán fenséges tagja a core range-nek. Minden palack kétszeresen lepárolt italt rejt, amely egyénileg válogatott, használt oloroso sherryhordókban pihent. Nagyszerű vacsora utáni whisky, annyira gazdag és komplex ízzel, hogy akár önálló desszertként is elmenne.

Ár: 42.990 Ft

Rendelés: whiskynet.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió