Minden estére egy vérfagyasztó horrorfilm Halloweenig

Written by on 2020. 10. 27

Ahogy közeledik a Halloween és beköszöntenek a sötét éjszakák, alkalmunk adódik arra, hogy újranézzük a valaha készült legrémisztőbb filmeket, melyek rémálomszerű világokba kalauzolnak el minket. Most elhoztuk a mi top 5-ös listánkat, hogy mától kezdve minden este egy vérfagyasztó filmmel hangolódhassunk rá Halloweenra.

Október 27: Halloween (1978)

Rendező: John Carpenter
Szereplőgárda: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasance, Nancy Kyes, P.J. Soles

Sokan próbálták leutánozni John Carpenter stílusát és filmjeinek hangulatát amióta belevágott a horror készítésbe, de csak kevesen tudták megközelíteni az ő nagyságát. A Hitchcock ihlette kertvárosi környezetben leselkedő veszély közel hozza a filmet a közönséghez, Michael Myers horrorisztikus alakja és Jamie Lee Curtis naiv, mégis elbűvölő hősnőjének kombinációja pedig tökéletes alapanyagként szolgál egy hátborzongató, feszültségnövelő történethez.

Október 28: A dolog (1982)

Rendező: John Carpenter
Szereplőgárda: Kurt Russell, Keith David, David Clennon, T.K. Carter

Kiben lehet bízni? Amikor más emberekre kell hagyatkozni a túlélés érdekében, az vajon a paranoia mely szintjeit fogja feszegetni? John Carpenter szó szerint “fagyasztó“ horrorja egy antarktiszi kutatóállomáson játszódik, ahova egy túlvilági felfedezés vért, borzalmat és fordulatos történetet hoz. Mindezt Kurt Russel karizmatikus alakítása és Rob Bottin maszkmester rémisztő kellékei fűszerezik meg.

Október 29: Sikoly (1996)

Rendező: Wes Craven
Szereplőgárda: Neve Campbell, Courteney Cox, Skeet Ulrich, Rose McGowan

A műfaj dekonstrukciójára már korábban is volt példa, de Kevin Williamson misztikus és okosan felépített forgatókönyve, valamint Wes Craven rendezése a Sikolyt teljesen egyedivé teszik. A félelmetes maszk, a temérdek vér, a kíméletet nem ismerő erőszak és a retró 90-es évekbeli utóérzése a filmet a horror alkotások legszínesebb darabjai közé emelik.

Október 30: Alien (1979)

Rendező: Ridley Scott
Szereplőgárda: Sigourney Weaver, Tom Skeritt, Ian Holm, Veronica Cartwright

Nem könnyű olyan filmet készíteni, amely mind a horror műfajában, mind a sci-fi világában a legjobbak közé sorolható, ám Ridley Scott rendező és a Dan O’Bannon – Ronald Shusett írópáros ebben a filmben a lehetetlent is lehetővé teszik. Nem volt egyszerű mindezt képernyőre vinni egy viszonylag szűkös költségvetéssel, de talán pont ez adja a film varázsát (az eredeti Star Wars trilógiához hasonlóan). Először úgy tűnhet, hogy a Nostromo steril környezete nem a legjobb helye a terrornak, viszont a sötét, hideg és hátborzongató űr remek alapként szolgál a rémisztgetéshez.

Október 31: Ragyogás (1980)

Rendező: Stanley Kubrick
Szereplőgárda: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Scatman Crothers, Danny Lloyd

Stephen King gyűlöli. A kortárs kritikusok nem szerették. A kasszasiker elmaradt. Az Oscar-gála figyelmen kívül hagyta. A forgatás egyáltalán nem volt szórakoztató, hiszen Kubick arra kényszerítette Shelley Duvallt, hogy 127 felvételt készítsen a film legikonikusabb jelenetéről, ami 3 napot és 60 ajtót vett igénybe. A két főszereplő kimerülten és neheztelve távozott a forgatásról. Mégis, a borokhoz hasonlóan, az eltelt idő hatalmas különbséget tesz.

Akárcsak Kubick több munkájánál, a Ragyogásnál is kevés volt az idő ahhoz, hogy akkoriban értékeljék a film zsenialitását. Ma már egyértelmű, hogy a Ragyogás remekmű: pontos, aprólékos, szürreális, vizuálisan meghökkentő, őrületbe kergető – talán a legtökéletesebb film Halloween estére.

Aki kíváncsi egy top 50-es listára, az látogassa meg az empireonline.com weboldalt!


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió