Mire tanít az utazás?

Written by on 2018. 05. 14

A fapados járatoknak és az egyre kedvezőbb utazási felvételeknek köszönhetően mind gyakrabban vágunk neki az ismeretlennek. Legyen szó közeli vagy távoli tájakról, kevés olyan hely van a világon, ahová megfelelő szervezéssel és spórolással ne juthatnánk el. Így adódik a kérdés, hogy kalandozásaink során mit tanulunk, turistaként vagy utazóként érkezünk a célországba?

Még egy 100 fős falunak is megvan a maga hangulata, ha szánunk arra időt, hogy beszélgessünk a helyiekkel és nem csak gyorsan becsekkolunk a telefonunkkal. Lehet, hogy a közelben van egy gyönyörű tisztás vagy Kati néni olyan túrós rétest tud sütni a faluban, mint senki más. Ilyen és ehhez hasonló élményekről maradunk le, ha éppen azon bosszankodunk, hogy miért nincs térerő és a mobilnetünk se működik. Ez fokozottan érvényes egy nagyvárosra vagy egy szigetcsoportra. Ha csak rohanunk az idegenvezető vagy a saját magunk által felállított látnivalók után, akkor lehet, hogy lemaradunk pont a lényegről.

Mert mi is a lényeg?

Természetesen mindenkinek más, de az biztos, hogy azok az élményeink maradnak meg igazán, amikor nem sajnáljuk az időt önmagunktól és teljes mértékben jelen tudunk lenni. A helyi kultúrát nehéz megismerni egy teljesen steril környezetből vagy egy ötcsillagos szálloda medencéjéből. Ráadásul, amikor már az ötszázadik templomot, múzeumot vagy emlékművet nézzük meg, annak csak annyi lesz az eredménye, hogy valójában szinte semmire sem fogunk emlékezni és csak a fényképeink maradnak. A készítőjük bár mi magunk voltunk, de a kapcsolatunk a látottakkal pont annyi lesz, mintha megnéztünk volna egy ismeretterjesztő filmet.

Biztosan emlékszünk az Ízek, imák, szerelmek című filmből arra a jelenetre, amikor Julia Roberts Rómában egy lepukkant lakásba költözött be, hogy felfedezze a várost. Bár európai szemmel némileg túlzás úgy beállítani egy római lakást, hogy még víz sincsen benne, de ettől függetlenül mégiscsak más érzés egy olyan házban lakni, ahol már korán reggel a szomszédjaink csivitelésére ébredhetünk. Ma már arra is van lehetőségünk, hogy a lakásunkat felajánljuk olyan külföldieknek, akik épp Magyarországra szeretnének jönni, így cserébe mi is nyaralhatunk az ő lakásukban, házukban. És ha szeretnénk látni, hogy valójában hány út vezet pontosan Rómába, akkor kattintsunk erre a linkre! Gyönyörű interaktív térképen választhatjuk ki a nekünk leginkább megfelelőt.

Néha érdemes egy kicsit spórolni a szálláson és nem mindenhol a maximális kényelmet választani, hogy még inkább felfedezhessük a különböző országokat. Lépjünk ki a képeslapok adta övezetből és merjünk egy kicsit a saját fejünk, érzéseink után menni!

Kép: Unsplash/Deanna Ritchie, stocksnap.io/Pete Johnson

Ribáry Manuéla


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió