Mit árul el rólad a zenei ízlésed?

Written by on 2019. 05. 06

Tudjuk, hogy a zene pozitív hatást gyakorol az agyunkra, de talán még mindig meglepő, hogy mekkora hatással van ránk. A zene az életünk része, akár szeretjük, akár nem mindenhol halljuk: az élelmiszerboltokban, telefonos ügyfélszolgálatra való várakozás közben, vagy éppen a mellettünk elsuhanó autókból dübörög a basszus. Tudva, hogy hatással van az agyunkra nézzük meg egy kicsit közelebbről is a dolgot. Kutatások mutatják, hogy a zene típusától függetlenül a dallamok befolyásolják az agy azon területeit, amely felelős a mozgásunkért, a figyelmünkért és a memóriánkért.

A zenei stílusunk megjósolhatja a személyiségünket

Az Egyesült Királyságbeli Adrian North professzor (Heriot-Watt Egyetem) kifejezetten ilyen szempontból tanulmányozta a zenét. Évtizedek óta tudjuk, hogy az emberek szeretik például a rockot és a rap-et, ám az bizton állítható, hogy az opera rajongói általában gazdagok és magasan képzettek.

60 országban 36.000 emberből álló tanulmánya alapján:

  • Az indie-rajongóknak alacsony az önbecsülése, introvertáltak, szoronghatnak, de rettentő kreatívak.
  • A heavy metal rajongói általában fiatalok, kreatívak és lazák. Annak ellenére, hogy agresszívnak tűnhetnek, szelídek és általában introvertáltak.
  • A rap szeretői magas önbecsüléssel rendelkeznek, szeretik mások társaságát, így alkalmasak például a csapatmunkára.
  • A popzenét szeretők kreatívak, imádják az embereket, de nem túl kedvesek és nagylelkűek.
  • A countryzene rajongói nagyon szorgalmasak, következetesek és érzelmileg stabilak.
  • A reggae rajongók magas önbecsüléssel rendelkeznek, kreatívak, lezserek, kedvesek és nagylelkűek. Extrovertáltak és élvezik az élet minden egyes pillanatát.
  • A klasszikus zene szerelmeseinek magas az önbecsülése, kreatívak, de csendesek.
  • A jazz/blues rajongóknak szintén magas az önbecsülése, kreatívak, közvetlenek és lazák.
  • A rock ‘n’ roll rajongóknak magas az önértékelése, nagyon kreatívak, szorgalmasak, lazák, azonban nem túl kedvesek és nagyvonalúak.

Szóval, ha szeretnénk valakit megismerni, csak pillantsunk rá a zenei lejátszási listájára!

 

A zene javíthatja a kreativitást

Egy az European Neuroscince-ben megjelent cikk szerint a mérsékelt zajszint segít minket a kreativitásban és hogy flow állapotba kerüljünk és ott is maradjunk. Itt fontos megjegyezni, hogy a túl hangos zene, azonban már ártó hatást fejt ki.  A zajnak nagyon erős hatása van az agyunkra, mert megemeli a stresszhormont a szervezetünkben. Még alvás közben is reagálunk a hanghullámokra, melyek befolyásolják a memóriánkat és az érzelmeinket, nem beszélve arról, hogy egy állandóan zajos környezetben való élet a stresszhormonon kívül más káros hormonoknak is megemeli a szintjét. Összefüggés van a magas vérnyomás, a szívbetegség, a fülzúgás, az alvászavar és a zaj szintje között. Szóval figyeljünk a hangerőre! Itt is érvényesül a mondás, hogy a kevesebb több!

via GIPHY

Legyen szó akár jazz-ről, popzenéről vagy éppen rap-ről a zene egyszerre tud motiválni, lazítani és, ami a legfontosabb összehozni minket, mint például itt az FM 90.9 Jazzy-n.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió