Happy Hours
Legutóbbi adás
2023. június 02, péntek (180 perc)
Magyar EXPO sikerek a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum friss időszaki kiállításán most 170 év 32 világkiállítását, és az azokon megjelent magyar szereplők sikereit tekinthetjük meg.

A legnagyobb festő- és szobrászművészeink alkotásai mellett olyan titkos kincsek is felbukkannak a tárlaton, mint például a Viktória-mintás Herendi készletet, egy legyező a bécsi világkiállításról vagy Rómer Flóris naplója.

A kiállítás szinte a lehetetlenre vállalkozott: a magyar közgyűjteményekben fellelhető, világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyak legtöbbjét felkutatta, és a lehető legnagyobb számban be is mutatja.

A tárlat az expók létrejöttét, jelentőségét és az emberiségre gyakorolt hatását állítja fókuszba, miközben az 1851-től 2021-ig tartó időszak magyar szereplését és sikereit emeli ki. A kiállításon tematikus bontás szerint haladhatunk, miközben kronologikusan bontakoznak ki előttünk a magyar képző- és iparművészet, az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, az élelmiszeripar és a vendéglátás területén elért sikerek is.

 Vendégünk Gál Vilmos történész-muzeológus, a kiállítás kurátora.