Nálunk nyílt meg Európa ötödik anyagkönyvtára

Written by on 2021. 10. 22

A Magyar Divat & Design Ügynökség és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködése során nyílt meg az anyagkönyvtár, amely egyedülálló a közép-európai régióban. De miről is van szó? A Budapest Design Material Library egybegyűjti a legfrissebb és leginnovatívabb anyagmintákat a világ minden tájáról és széles körben hozzáférhetővé teszi azokat az innovációval és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szakemberek, designipari szereplők és a hallgatók számára.

A gyűjteménynek a MOME UP épülete ad helyet. A Budapest Design Material Library jelentőségét mutatja, hogy Olaszország, Spanyolország, Dánia és Svédország után a magyar főváros ad helyet Európa ötödik anyagkönyvtárának.

A Budapest Design Material Library kezdetben 300 darab fizikai anyagmintával áll nyitva mindenki számára, aki információt keres a design, a termékfejlesztés vagy egyéb kreatív szakmák területein. Az BDML anyagai között találhatunk magyar innovációk révén létrejött anyagot is, mint például a Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre, a MOME Innovációs Központ kutatói által kifejlesztett textilanyagot, amely hangkibocsátó anyagként működik.

A minta-tartó állványokon elhelyezett anyagok mellett QR kódok találhatók, amelyek beolvasásával megismerhetők az anyagok legfőbb jellemzői és információi. Az anyaginformációk folyamatos biztosítása érdekében a helyszínen hozzáférhető, közel 10000 anyagból és gyártási technológiából álló online adatbázis, amely 5 nyelven olvasható, kiegészítve képekkel és leíró szövegekkel a mintákról és a helyszíni munkaállomásról egyszerűen böngészhető.

A Happy Hours mai vendége Harmati Hedvig, a MOME Doktori Iskola vezetője, Textiltervezés MA szakfelelős, egyetemi docens!

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

Részletek: mome.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió