Négy magyar a világ legjobb borai között

Written by on 2018. 05. 29

Négy magyar pincészet – a Figula, a Kreinbacher, a Sauska Tokaj és a Szent Tamás – bora is platinaérmet nyert a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) idei versenyén, ahonnan négy aranyérmet is elhoztak a magyar termelők.

Nyilvánosságra hozták a világ egyik legrangosabb boros világversenyének, a Decanter World Wine Awards-nak az idei eredményeit. Az idei évben 61 ország összesen 16 903 borát és pezsgőjét zsűrizték. A 275 szakértő, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején bírálta el a mezőnyt. Csakúgy, mint a korábbi években, 2018-ben is van mire büszkének lennünk, hiszen négy magyar bor is aranyérmes lett. Emellett a magyar termelők borai további 22 ezüst- és 24 bronzérmet kaptak. Az eredményeket ezen az oldalon tudjuk megnézni.

A versenyen a tételeket először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűripanel ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.

Simon Taylor (@thewineprospector) által megosztott bejegyzés,

A balatonfüredi Figula Pincészet 2016-os Köves házasítása (szürkebarát, olaszrizling), a somlói Kreinbacher Birtok furmintból és chardonnay-ből készített Prestige Brut pezsgője, a Sauska Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013-as évjárata, valamint a tokaj-hegyaljai Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád Késői szüret bora egyaránt 97 pontot kapott a lehetséges 100-ból.

Zoltán Prisztavok (@prisztavok) által megosztott bejegyzés,

Aranyéremmel négy tokaji bort jutalmazott a nemzetközi zsűri: a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2013-as 6 puttonyos aszúját, a Holdvölgy Borászat 2016-os Vision elnevezésű száraz cuvée-jét (furmint, hárslevelű, kabar), Orosz Gábor 2015-ös Kései Sárgamuskotályát, valamint a Zombory Pince 2014-es 6 puttonyos aszúját – közölte az MTI-vel kedden a Kreinbacher Birtok és a Holdvölgy Borászat.

Kép: Unsplash/Scott Warman


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió