Nem látta meg a medve az árnyékát, rövid tél várható

Written by on 2021. 02. 05

A Happy Hours mai telefonos vendége Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője!

Medveárnyék észlelést tartottak kedden délelőtt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A népi időjóslás tapasztalatai szerint, ha február 2-án a medve meglátja az árnyékát, hosszú tél várható, ha viszont nem, hamarosan beköszönt a tavasz. Mivel a borús időben Balunak, az állatkerti barnamedvének nem volt jól kirajzolódó árnyéka, az évszázados tapasztalat szerint rövid télre lehet számítani.

A medveárnyék észlelés az Állatkertben máskor valóságos közösségi esemény szokott lenni, sőt ilyenkor több napon át tartó rendezvényt, Mackófesztivált is szoktak tartani. Mivel az Állatkert a koronavírus járvány miatt átmenetileg zárva tart, az intézmény hivatalos Facebook-oldalán közvetítették élőben az eseményeket, illetve a Mackófarsangot is online tartották meg.

Az Állatkert tapasztalata az, hogy a közönségnek nagyon hiányoznak az állatkerti élmények. Ezért is törekednek arra, hogy az internet segítségével a szokásosnál is több hírt, képes beszámolót és kisfilmet osszanak meg. Az élő bejelentkezést is nagyon sokan követték és látták el kommentekkel, sőt a közvetítés után többen telefonon is felhívták az Állatkertet, hogy kifejezzék, mennyire örültek ennek az ötletnek. Az Állatkert már közzétett egy letölthető és kinyomtatható, medvékkel kapcsolatos családi foglalkoztató füzetet, de felidézték a budapesti medvetartás 155 éves múltjának néhány érdekes epizódját is.

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Jazzkovács László

Az élő bejelentkezés során készült felvétel megtekinthető az Állatkert Facebook-oldalán!


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió