Némafilm a színpadon: Nagyvárosi fények a Játékszínben

Written by on 2022. 02. 01

A kedd délutáni Happy Hours vendége Nagy Sándor színművész, a darab főszereplője!

Amikor a 19. század végén megjelent a film mint olyan, mindenki temette a színházat. A színház mégis túlélte a technika eme találmányát, sőt, mára be is fogadta magába, sok-sok előadás díszletelemévé téve a vetítést, a mozgóképet. Chaplin 1931-ben forgatott megindító némafilmjének, a Nagyvárosi fények színpadi adaptációja mégsem ezen az úton jár.

Fekete-fehér látványvilággal, zenével, de prózai szöveg és dal nélkül, különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát fölidéző színészi játékkal – és a néző fantáziáját használva eszközként ahhoz, hogy megelevenedhessen az egyszerre mulatságos és elgondolkodtató történet, tisztelegve a filmművészet nagy zsenije előtt.

Hogyan lehet elérni a kívánt hatást ezekkel az eszközökkel? Hogyan lesz egy színházi előadás fekete-fehér? Mennyiben más itt a színész feladata? Az rendben van, hogy kell koreográfus, díszlettervező és dramaturg, de mi szerepe van a színházban egy illatfelelősnek?

Chaplin névtelen csavargóját Nagy Sándor alakítja, aki ma délután mesél a darabról a Happy Hours-ben. Az előadást legközelebb két hét múlva kedden láthatjuk. A szereplők között megtaláljuk Kolovratnik Krisztiánt, Zsurzs Katit és Csonka Andrást is. Rendezi és színpadra alkalmazta: Szente Vajk.

Kezdés: 16:30

Hely: 90.9 Jazzy

Műsorvezető: Mogyorósi Péter

További infó, kép: jatekszin.hu


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió