Nyílt nap a Metrodom Panoráma Lakóparkban

Written by on 2019. 11. 13

November 15-én és 16-án 10 és 17 óra között bárki ellátogathat a Metrodom Panoráma lakóparkba, hogy megnézze, hol tart az építkezés, láthat egy berendezett lakást a 16. emeleten és megcsodálhatja a panorámát más lakásokból is.

A Metrodom Panoráma több szempontból is kiemelkedik az átlagos új építésű lakóparkok közül. A Metrodom Panoráma a közelmúltban megújult, történelmi városmaghoz, a Szent István térhez kapcsolódva alkotja az új, lokális városközpontot. Keletről nyugatra haladva a Szent István teret a vásárcsarnok követi, majd a hangulatos József Attila utca vezet a Metrodom Panorámáig. A sétálótéren áthaladva a Wolfner utca felett egy gyaloghíd vezet majd (erre már megkötötték a fejlesztői szerződést a kerülettel), majd a lakóparkot nyugatról határoló irodaházak között jutunk el a Váci útig, amely fölött egy másik gyalogoshíd ível át a Duna-partig. A vonatkozó szabályozási terv elkészült.

Az autóforgalom elől elzárt sétálóteret határoló, épületek tornyai 55 méterre magasodva az utcaszint fölé már messziről magukra irányítják a figyelmet. A többfunkciós városközpontban a 632 lakás mellett üzletek, vendéglátóhelyek és irodák kerülnek kialakításra.

A Metrodom számára a cég alapításától kezdve fontos volt a zöld környezet, mindig is az épület és a növények egységében gondolkodtak.

Már a legelső, 2013-ban átadott társasház, a VIII. kerületi Mátyás tér 10-11. tetejére is kertet álmodtak, és azóta is igyekeznek a kertészetből mindent kihozni, amit az épületek adottságai és a szabályozás lehetővé tesz. A Metrodom Panoráma azonban ebből a szempontból egészen más léptéket jelent, itt a növények az épületeknek nem a kiegészítői, hanem meghatározó elemei, együtt alkotnak egységes egészet. Zöldfalakkal, homlokzatra ültetett növényekkel több helyen is lehet találkozni, ilyen mennyiségben, illetve minőségben azonban a Metrodom Panorámának egész Európában egyetlen valódi előképe van, a milánói Bosco Verticale („Függőleges Erdő”). Az olasz toronyháztól eltérően azonban itt nem egyetlen, luxusirodákat magába foglaló torony épül, hanem egész lakónegyed.

A négy épülettömb homlokzatán összesen 170 fa, az erkélyeken végigfutó ládákban pedig 3 kilométernyi cserje (kb. 10.000 növény) kerül beültetésre. A fáknak otthont adó kőedényekbe, a fatörzs köré további kisebb növényeket ültetnek, és a térre illetve a házakat körülvevő utcákra is több tucat fa és sok száz kisebb cserje, bokor lesz telepítve. Valamennyi növényfajt tudatos tervezési eljárás eredményeként választották ki, több szempont figyelembevételével. A cél az volt, hogy ne csupán homogén zöldfelület alakuljon ki, hanem minél több, különböző faj jelenjen meg a természetes élőhelyekhez hasonlóan. Maga a beültetés sem valamiféle merev szabályrendszert követ, hanem látszólag véletlenszerűen váltakoznak a növényfajok, hogy az összkép a lehető legkellemesebb legyen. Más és más fajok kerülnek a négy égtáj szerint a homlokzatokra; északra gyertyánfa félék, keleti és nyugati irányban mezei juhar és különböző galagonya fák, a déli oldalra pedig a tűző napot jól tűrő fanyarkák és díszkörtefák lesznek ültetve. A fák és cserjék kiválogatásánál ugyancsak fontos szempont volt, hogy az örökzöldek mellett virágzó és lombhullató növények is legyenek a homlokzaton, így a Metrodom Panoráma képe folyamatosan változik, évszakonként más és más arcát mutatva a lakóknak.

A tervezés során odafigyeltek a fenntarthatóságra is, a cél az volt, hogy a Metrodom Panoráma néhány év alatt élő, burjánzó, függőleges ligetté váljon, amely 5, 10 vagy 100 év múlva is lenyűgözi majd az akkori lakókat és a járókelőket. A fákat egy köbméteres edényekbe telepítik, a cserjéket befogadó virágládák keresztmetszete 40×40 cm, így a növények gyökerei a szokásos balkonládákhoz képest sokkal több földben növekedhetnek, nagyobbra nőhetnek. A víz-, és tápanyag ellátásról többkörös, automata öntözőrendszer gondoskodik., a lakóknak növényápolással nem kell (nem is szabad) foglalkozniuk. Az öntözőrendszer nem csak a homlokzati, hanem a térre és az utcákra telepített növényeket is ellátja. Ahogy a lakópark, úgy a növényzet karbantartásáról is a közös képviselet gondoskodik majd, ehhez pedig minden szakmai segítséget megad a Metrodom és kivitelező kertészeti cég.A Metrodom Panoráma 632 lakása, üzletei és irodái négy, különböző magasságú szárnyakból álló épülettömbben helyezkednek el, melyek legmagasabb tornyai 17 emeletesek. Az A épületben 174, a B-ben 125, a C-ben 125, a D-ben pedig 208 lakás található. A Metrodom Panoráma épületei a látványos megjelenésen kívül a részletek tekintetében is felülmúlják az átlagos új építésű házakat, az alacsonyabb épületszárnyak zöldtetői, az elegáns, tágas előterek egyaránt emelik az ingatlanok értékét.

A Metrodom Panoráma lakásaiból mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb otthont. Az alacsonyabb épületszárnyakban, a 6. emeletig garzonok, másfél szobás és kisebb családok számára ideális, praktikus, kompakt lakások kapnak helyet. A Metrodom intelligens okosotthon-rendszer, a kényelmes, méretes erkélyek és az ott növekedő fák ezeknek az otthonoknak is alapfelszereltsége. A 7. emeletek nagyobb lakásait azoknak ajánljuk, akik nagyobb teraszt szeretnének, innen már ellátni a környező házak felett, kitágul a tér. A tornyokban, a 8. emelettől szintenként csak három lakás található, mindegyikből lenyűgöző kilátással a városra. A 15-17. emeleten találhatóak a legnagyobb apartmanok, három égtáj felé tájolva, a tulajdonosok pedig olyan panorámában gyönyörködhetnek, amire csak keveseknek nyílik lehetősége. A lakások és az épületek emellett természetesen ugyanolyan magas műszaki- és minőségi szintet képviselnek, mint a Metrodom minden lakóháza, és rendelkeznek minden kényelemmel a portaszolgálattól a teremgarázson át az energiahatékony kialakításig.

www.metrodom.hu

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió