Omar Bashir, a Lant hercege jövő szombaton a MOMKultban koncertezik!

Written by on 2022. 10. 11

A világhírű lantművész és a zenekara két év után újra itthon játszik. Omar Bashir Magyarországon született, édesapja révén iraki származású. Az úd vagy arab lant a muszlim világ zenekultúrájának egyik legfontosabb hangszere, a nyugati lant is ebből alakult ki. Omar családjában nemzedékeken keresztül játszottak rajta. Édesapja, Munir Bashir is az úd egyik legelismertebb művelője volt, aki a fiát már ötévesen megismertette a hangszerrel.

Omar Bagdadban is tanult, majd megalapította saját zenekarát, amellyel nagy sikerrel játszott világszerte. 1991-ben jött újra Budapestre, hogy a Zeneakadémián képezze magát tovább.

Mindeközben továbbra is koncertezett szólóban, zenekarral és az édesapjával is közösen. Sajnos Munir már 97-ben elhunyt, de Omar viszi tovább az arab lant családi örökségét.

Számos hazai és nemzetközi produkcióban fellépett már: Quincy Jones nyolcvanötödik születésnapi koncertjén is játszott, valamint Jordi Savall felkérésre a Jerusalem című projekt keretében 36 koncertet adtak világszerte.

Zenéjében organikusan keveredik a tradicionális arab zene és a jazz. Hogy mivel készül a jövő héten, és kik lesznek a partnerei, arról is beszél ma délután!

 

A Happy Hours vendége: Omar Bashir lantművész

Adásban: 2022.10.11.

Műsorvezető: Jazzkovács László

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió