Óriási az érdeklődés a Louvre Leonardo da Vinci kiállítása iránt

Written by on 2019. 10. 27

Az előzetes jegyfoglalások alapján már a megnyitó előtt hatalmas közönségsikernek ígérkezik a párizsi Louvre Leonardo da Vinci-kiállítása, amelyet az olasz polihisztor halálának ötszázadik évfordulója alkalmából rendez a világ egyik legjelentősebb múzeuma.A 2020. február 24-ig megtekinthető tárlatra eddig 180 ezer jegy kelt el.

Mint Vincent Delieuvin, a kiállítás egyik kurátora elmondta: a már látogatható nagyszabású tárlaton – amelyet tíz évig tartó előkészítés előzött meg – 162 festményt, rajzot, kéziratot, szobrot és egyéb műtárgyat állít ki a Louvre. A mester mintegy húsz festményéből csak 11 látható a kiállításon, de mindegyiket kiemeli a köré elhelyezett többi alkotás, amelyek rá is világítanak a nagy művek keletkezésének történetére. A Mona Lisa, Leonardo da Vinci leghíresebb műve, a Louvre egyik legemblematikusabb műkincse nem látható a kiállításon, de az érdeklődők a tárlattól néhány lépésre megtekinthetik a múzeum leglátogatottabb termében, a Salle des Étatsban.

Az életmű-kiállítás egy pedagógiai és szórakoztató forgatókönyv alapján épül fel: az uralkodók által védelmezett és ünnepelt itáliai mester sokrétű és saját korában is sokat kommentált személyiségén keresztül invitálja utazásra a látogatót, aki megismerkedhet mindazokkal a legendákkal és könyvekkel, amelyek Leonardo da Vincit életében körülvették. Nemcsak a mester alkotásai, hanem számos egyéb korabeli rajz és dokumentum, a reneszánsz más alkotóinak Leonardo da Vincihez kapcsolódó remekművei is láthatók a tárlaton, amely egy több mint fél évszázaddal ezelőtti, virágzó korszakot idéz meg, érintve Firenzét, Milánót, Mantovát, Velencét, Rómát és végül Franciaországot, ahol Leonardo da Vinci élete végét töltötte.

A kiállítás egyik különlegessége, ahogy infravörös reflektorok segítségével bemutatja a festmények alkotásának különböző szakaszait. Leonardo ugyanis egy-egy témáján 15 évig is dolgozott, majd befejezetlenül hagyta őket. Mindegyik festmény egy-egy utalásokban, szimbólumokban, művészi válságok nyomaiban gazdag önálló történet, amelyben minden gesztus vagy akár egy ujj ábrázolása is külön jelentéssel bír. A Louvre egyik célja bemutatni, hogy a festészet az egyik legjelentősebb, nem pedig másodlagos kifejezési forma volt Leonardo da Vinci számára: tudományos kutatásainak vizuális megjelenítése, nem pedig fordítva.

A tárlatot egyébként diplomáciai konfliktus előzte meg Franciaország és Olaszország között. A Rómában augusztusig hivatalban lévő populista kormány elutasította ugyanis a korábbi kormány egyezségét, amely szerint az évforduló alkalmából engedélyezik Leonardo da Vinci leghíresebb rajza, a Vitruvius-tanulmány kölcsönadását Franciaországnak.

Az új kormány végül békülékenyebb hangnemet ütött meg Franciaországgal, és a velencei Galleria dell’Accademia féltve őrzött kincse megérkezett Párizsba. A tárlatra egyébként más olasz múzeumok, brit gyűjtemények, köztük a királyi gyűjtemény, valamint a szentpétervári Ermitázs és a New York-i Metropolitan Múzeum is kölcsönadott műveket, de a lengyel kormány nem engedélyezte a Hölgy hermelinnel című híres festmény Párizsba szállítását a Krakkói Nemzeti Múzeumból.

 

forrás: https://papageno.hu/intermezzo/2019/10/leonardo-da-vinci-eletmu-kiallitas-nyilik-a-parizsi-louvre-ban/

 


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió