Újévi szokások – külföldön

Written by on 2021. 01. 01

Magyarországon a szilveszteri és az újévi szokások közé tartozik, hogy újév napján lencsét eszünk (hiszen az pénzt hoz), vagy sült malacot lakmározunk (hiszen az kitúrja a szerencsét). De ki gondolta volna, hogy más országok szilveszterére még furcsább szokások és hagyományok jellemzőek? Görögországban hagymát akasztanak az ajtók fölé, Brazíliában különleges alsónadrágot húznak az emberek.

Panama

Panamában híres emberek képeit égetik el, de nem azért, mert nem szeretik őket, hanem mert a tv-szereplők és a politikusok képmásai náluk az elmúlt évet jelképezik. Elégetésükkel megalapozzák új évüket és nem hagyják, hogy az elmúlt év gonosz és rossz szellemei megfertőzzék azt.

Spanyolország

Spanyolországban minden szilveszterkor szőlőt esznek, méghozzá tizenkettőt – amikor éjfélre vált az óra, mind a 12 ütésnél be kell kapnia egyet mindenkinek. A szőlőszemek szerencsét hoznak, ráadásul mindegyik az elkövetkezendő év egy hónapját jelképezi, tehát, aki az első ütésre nem kap be egyet, az januárban lesz szerencsétlen, aki az utolsóra, az pedig decemberben. Nagyobb spanyol városokban, Madridban, Barcelonában az emberek összegyűlnek nagyobb terekre, hogy együtt fogyasszák el a szőlőszemeket.

Görögország

A hagyomány szerint a görögök hagymát akasztanak az ajtó fölé szilveszter éjszaka, mivel ez náluk az újjászületés szimbóluma. Újév napján a szülők úgy ébresztik fel gyermekeiket, hogy homlokon ütögetik őket hagymával.

Dánia

Dániában úgy köszöntik az új évet, hogy régi tányérokat és üvegeket dobálnak az ajtónak, hogy eltörjenek. Ezt csakis abból a célból csinálják, hogy a gonosz szellemeket elűzzék. Egy másik szokásuk, hogy pontban éjfélkor felállnak egy székre, hogy leugorjanak onnan azért, hogy egy sikerekben gazdag új évbe ‘ugorjanak bele’.

Brazília

Talán a braziloknak van a legfurcsább szilveszteri szokása, hiszen ott és Dél-Amerikában jellemző cselekedet, hogy szilveszter éjjel különleges alsónadrágot hordanak az emberek. A leggyakoribb szín a piros és a sárga, hisz az előbbi szerelmet hozhat az új évre, az utóbbi pedig pénzt.


90.9 Jazzy

Jazzy Rádió